Breivik tužio Norvešku sudu u Strazburu

Berivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj (AFP)

Odvjetnik Andersa Behringa Breivika, osuđenog na 21 godinu zatvora zbog ubojstva 77 ljudi, podnio je Europskom sudu za ljudska prava žalbu na presudu Vrhovnog suda Norveške po kojoj ljudska prava njegovog klijenta u zatvoru nisu prekršena.

Odvjetnik Oeystein Storrvik izjavio je za AP da je Breivik “i dalje izoliran, nema kontakt s drugima i ugroženo mu je mentalno zdravlje”.

Početkom mjeseca Vrhovni sud Norveške je presudio da vlasti nisu ugrozile Breivikova ljudska prava time što su ga izolirali u zatvoru.

Prilikom podnošenja tužbe, Breivikov odvjetnik je tvrdio kako je njegov klijent žrtva okrutnog i nehumanog postupanja, da je depresivan i osjeća se osamljeno, jer dolazi u dodir samo sa čuvarima, liječnicima i drugim uposlenicima zatvora.

“Trebali bi mu dopustiti da ima neku vrstu normalnih ljudskih odnosa”, rekao je odvjetnik Storrvik.

U dva napada ubio 77 ljudi

Berivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, za masovno ubojstvo i terorizam koje je počinio 2011. godine. 

On je tada ubio 77 ljudi, uglavnom mladih, u najgorem zločinu u mirnodopskoj povijesti Norveške. Na sudu je govorio da je to učinio jer se “borio protiv multikulturalizma i muslimanske invazije”.

Breivik je 22. srpnja 2011. godine prvo detonirao automobil-bombu u središtu Osla, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem otišao na otok Utoya, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetni kamp. Tamo je ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

 

Izvor: Agencije