Brexit: EU odbacio plan o samitu u novembru

Evropski budžet je investicijski te omogućuje dugoročnije planiranje ulaganja u političke prioritete Evropske unije (EPA)

Lideri Evropske unije spremni su se ponovo sastati kako bi definirali uvjete povlačenja Velike Britanije iz tog bloka čim u pregovorima bude postignut pomak, kazali su zvaničnici EU-a, prenose agencije.

Zvaničnici dodaju kako, obzirom na nedovoljan dosadašnji napredak, ne planiraju vanredni samit s tim u vezi u novembru.

Lideri 27 država članica Unije, koje će ostati u sastavu tog bloka nakon što ga Velika Britanija napusti u martu naredne godine, razgovarali su o pregovorima o Brexitu na sinoćnjem samitu, tokom radne večere nakon obraćanja britanske premijerke Therese May.

„Dvadesetsedmorica ocjenjuju da, uprkos intenzivnim pregovorima, nije postignut dovoljan napredak“, rekao je neimenovani zvaničnik EU-a koji je prisustvovao razgovorima, prenosi agencija Reuters.

Povjerenje u pregovarača

Prema njegovim rečima, lideri su spremni sazvati sastanak Evropskog vijeća, ako i kada pregovarač Unije izvesti da je postignut odlučujući napredak.

„Za sada, 27 lidera ne planiraju organizirati vanredni samit o Brexitu u novembru“, rekao je isti zvaničnik.

Uz to, lideri Evropske unije su izrazili puno povjerenje u Michela Barniera kao svog glavnog pregovarača i pokazali riješenost da ostanu jedinstveni, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije