Brexit povećao neizvjesnost izbjeglica

Pred izbjeglicama koje na granici Francuske i Velike Britanije mjesecima čekaju ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo nakon referenduma je samo još veća neizvjesnost.

Trajekt stiže u luku na sjeveru Francuske. Tu je granična kontrola za ulazak u Veliku Britaniju. U istom području je i izbjeglički kamp Calais, glavno odredište izbjeglica koje se nadaju prelasku u Veliku Britaniju. Pitanje je hoće li se njihove želje sada ispuniti.

“Većina ljudi ovdje misli da je dobro što je Velike Britanija izašla iz Evropske unije, i za engleski narod. Ne znam za Francuze, ali prije nekoliko dana čitao sam na Facebooku da će Francuska napustiti cijeli Calais, izbjeglice će otići iz Calaisa u Englesku i ako ta zemlja napusti EU. To je ono što sam čitao i u novinama. Prije nekoliko dana Francuzi su to, također, objavili. I većina izbjeglica iz različitih zemalja mora znati da je Velika Britanija izašla iz Unije, pa će, možda, imati šansu lakše ući u nju”, kaže izbjeglica Ahmed.

Šta će biti sa sporazumom?

Između Francuske i Velike Britanije postoji bilateralni sporazum koji dopušta britanskim graničarima da provjeravaju dokumente na granici tih dviju zemalja. S obzirom na izalazak Velike Britanije iz EU-a, postavlja se pitanje koliko će taj sporazum vrijediti i dalje.

“O izbjeglicama imamo Touquent dogovor, ali možemo zamisliti da se neće dugo primjenjivati, što može biti uslov da izbjeglice napuste Francusku i odu u Veliku Britaniju. Mislim da je potreban bar jedan identifikacijski dokument, ali vjerujemo da ćemo, kad se o sporazumu opet bude pregovaralo, naći rješenja i za kamp u Calaisu”, kaže Jean-Marc Puissesseau, predsjednik Calais Boulogne luke.

U kampu u Calaisu živi više od  3.500 izbjeglica. Izlaskom Velike Britanije iz EU-a njihova sudbina se dodatno usložnila. I stanovnici ovog područja zabrinuti su za sudbinu tih ljudi.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera