Brexit ugrožava 700.000 radnih mjesta u turizmu

London
Više od 300.000 radnih mjesta bit će ugroženo u Velikoj Britaniji te još približno 400.000 u drugim evropskim zemljama (EPA)

Vodeće svjetsko turističko tijelo procijenilo je u ponedjeljak da bi 700.000 radnih mjesta u turizmu moglo biti izgubljeno diljem Europe napusti li Velika Britanija Europsku uniju bez sporazuma o budućim odnosima.

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) priopćilo je da će 308.000 radnih mjesta biti ugroženo u Velikoj Britaniji i još 399.000 u drugim europskim zemljama, prenosi FENA.

WTTC, koji zastupa turistički i sektor putovanja diljem svijeta, zasnovao je procjenu na prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će britanska ekonomija oslabjeti za 7,7 posto tijekom sljedećeg desetljeća u scenariju bez sporazuma.

Gloria Guevara, predsjednica i izvršna čelnica WTTC-a, izjavila je da će Brexit bez sporazuma imati “dramatične posljedice po jedan od najbitnijih britanskih sektora”.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka, prenosi AP.

Trećina kompanija napušta Britaniju?

Prošlog su tjedna mediji u Velikoj Britaniji prenijeli rezultate ankete prema kojoj bi se gotovo trećina britanskih tvrtki zbog Brexita mogla preseliti u inozemstvo.

Istraživanje Direktorskog instituta (IoD) pokazalo je da 16 posto tvrtki već ima plan za preseljenje, a 13 posto o tome razmišlja.

IoD je priopćio da je riječ o “zabrinjavajućim pokazateljima”.

Anketa je pokazala da se iz Velike Britanije prema EU-u već preselilo više velikih tvrtki, a da male o tome razmišljaju dvostruko više nego velike.

Europske trgovinske agencije i udruženja poslodavaca izvijestili su da su stotine britanskih tvrtki u postupku prebacivanja poslovanja u EU uoči planiranog izlaska iz Unije 29. ožujka.

Izvor: Agencije