Brezovica čeka investiciju od 400 miliona eura

Privatizacija Ski-centra Brezovica na Kosovu, zbog političkih problema, nekoliko puta je odgađana. Ipak, prošle godine tamošnje vlasti odlučile su kompleks dati u koncesiju na 99 godina.

Za nekoliko sedmica bi trebao biti potpisan i ugovor kojim bi se omogućilo francusko-andorskom konzorciju da u centar uloži više od 400 miliona eura, što predstavlja najveću stranu investiciju na Kosovu nakon rata. 

Malo se toga promijenilo posljednjih decenija na  Brezovici. Zbog nedostatka ulaganja, broj posjetilaca je mali.

Lulzim Zhubi iz Prištine dolazi na Brezovicu već 40 godina. Kaže da uslovi nisu dobri, ali se nada da će se to uskoro promijeniti.        

„Uslovi su sada minimalni, ako smem da kažem, pošto nisu ni to, pošto je Brezovica jako zaostala zadnjih godina od ostalih skijaških centara i jedva se održava ova zadnja sezona“, kaže Zhubi.

Većina posjetilaca je sa Kosova. Strani turisti se veoma rijetko sreću.     

Ali, ovo stanje uskoro bi trebalo da se promijeni. Ako narednih sedmica ne bude većih problema, bit će potpisan ugovor vrijedan više od 400 miliona eura. Njime će biti omogućena gradnja 35 staza za skijanje, ukupne dužine 100 kilometara, i 20 ski-liftova sa pratećom savremenom infrastrukturom za turizam.

Zabrinuti radnici

Projektom je predviđeno i otvaranje više od tri hiljade radnih mjesta. Prednost će imati lokano stanovništvo. Ipak, 177 zaposlenih u ovom ski-centru se brine o svojoj budućnosti. 

„Radnici su izuzetno zabrinuti zbog egzistencije. Recimo, šta će ti radnici? Mahom su svi stariji i imaju 30 godina staža. Znači, imaju negde između 25 i 35 godina radnog staža. I to su svi ljudi u pozamašnim godinama. Šta će oni, gde će posle toga?“, pita Rade Krstičić.

Resorno ministarstvo zadovoljno je ovim projektom. Kažu, osim lokalnog stanovništva, korist će imati i ukupna ekonomija Kosova.

„Moramo uzeti u obzir da je riječ o jednom ozbiljnom investitoru koji se već bavi tim i koji ima svoj kriterij, kada je riječ o radnicima i kvalitetu rada. Dakle, investitor će uzeti u obzir lokalno stanovništvo, odnosno ljude koji su na jedan način radili i znaju posao i tako dalje“, kaže Manik Begolli, savjetnik u Ministarstvu trgovine i industrije.

Osim gradnje novih skijaških staza sa osvetljenjem, modernih žičara i hotela, predviđena je gradnja akva parka. To bi Šar planinu učinilo atraktivnom tokom cijele godine.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera