Brine li muslimane Austrije pobjeda Sebastiana Kurza?

Stranke FPO i OVP, lidera Strachea i Kurza, su u predizbornoj kampanji bile posebno glasne glede pitanja koja su vezana za izbjeglice i muslimane (EPA)

Pobjeda konzervativne Narodnjačka stranka (OVP), čelnika Sebastiana Kurza, na nedavno održanim izborima u Austriji ne zabrinjava predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Austrije Esada Memića.

OVP je osvojio 31,5 posto glasova, ali će morati ući u koaliciju kako bi oformio vladu. Trenutno je najizglednije koaliranje s krajnje desnom Slobodarskom strankom Austrije (FPO), mada Kurz nije isključio ni koaliciju sa socijaldemokratama – SPO.

Stranke FPO i OVP su u predizbornoj kampanji bile posebno glasne glede pitanja koja su vezana za izbjeglice i muslimane.

Tako je, primjerice, jedna od glavnih tačaka njihovih programa bila borba protiv ‘političkog islama’ u Austriji.

Esad Memić za Al Jazeeru kaže da će Islamska zajednica Bošnjaka Austrije nastaviti sarađivati s austrijskim vlastima, te pokušati unaprijediti dobru saradnju koju su s njima imali do sada.

Tvrdi da su BiH i Austrija uvijek imale dobro odnose.

“Austrija je pravna i demokratska država i Bošnjaci će nastaviti mudro graditi svoju poziciju u toj zemlji. BiH i Austrija imaju jake kulturno-historijske veze. Bošnjaci su ovdje već jako dobro integrirani i do sada smo jako dobro sarađivali sa austrijskim vlastima. Istina je da su muslimani i islam bili tema predizborne kampanje, ali mi nismo zabrinuti rezultatima. Mi želimo da Bošnjaci aktivno učestvuju u austrijskom društvu. Drago mi je da je predizborna kampanja završila i mislim da je to dobro za sve muslimane“, ističe Memić.

Vjerske potrebe muslimana

Dodaje kako su u nedavnim istraživanjima o džamijama i njihovom doprinosu za integraciju u Austriji bošnjačke posebno pohvaljene.

Sevgi Karaduman iz Islamske zajednice u Austriji nam je kazala da je trenutno prerano govoriti o utjecaju izbora na muslimane, jer vlada još nije formirana.

Navela je i kako Islamska zajednica Austrije ne odgovara na upite vezane za politiku.

“Ne dajemo ni političko mišljenje kada se nešto desi. Mi smo vjerska organizacija i brinemo se za vjerske potrebe muslimana u Austriji. Naša obaveza prema muslimanskim zajednicama u Austriji i naša odgovornost ne može ovisiti o rezultatima izbora. Mi ćemo, kao i prije, biti tu kada su u pitanju vjerske potrebe muslimana“, tvrdi ona.

Profesor na Univerzitetu u Salzburgu Reinhard Heinisch kaže za Al Jazeeru da je jasno da će buduća vlada biti više orijentirana prema desno.

Kaže da još nije jasno koliko će vlada skrenuti prema desno.

“Gospodin Kurz je unutar svoje stranke orijentiran prema desno, ali on je još uvijek ‘mainstream’ političar. Ironija je da su se Konzervativci pomjerili prema desno, a da je krajnje desna Slobodarska stranka više otišla prema centru. Znači da su se te dvije stranke promijenile. Kritičari će biti zabrinuti  orijentacijom nove vlade ka desno, ali oni koji podržavaju krajnju desnicu će reći da njihova stranka postaje umjerenija“, navodi Heinisch.

Dodaje da austrijska krajnja desnica glede Evrope i imigracije nije toliko ekstremna kao, primjerice, francuska Nacionalna fronta ili PVV Gerta Wildersa u Holandiji.

“Krajnja desnica je puno umjerenija nego pod vodstvom Joerg Haidera prije 10-15 godina. Ipak, mora se reći da su, posebno zadnje sedmice kampanje, bile obilježene islamofobičkim javnim diskursom i antiimigracijskom retorikom. Na početku kampanje je gospodin Kurz govorio o promjenama i novom početku, kasnije se, ipak, fokusirao na pitanja vezana za migrante“, nastavlja on.

Smanjenje broja migranata

Kada je u pitanju Evropa, Heinisch smatra da bi Austrija s novom vladom mogla više sarađivati s Višegradskom grupom (Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka), a manje s Njemačkom jer su njemačku kancelarku kritizirali i Kurz i lider FPO-a Heinz-Christian Strache.

“Austrija će htjeti da ukine socijalne benefite migrantima iz EU-a i željet će blokirati i daljnje dolaske radnika iz drugih zemalja Unije. To znači da nas možda čekaju sukobi s EU-om. Ali općenito možemo reći da Konzervativci ‘za’ EU i da će Austrija predsjedavati Unijom naredne godine“, objašnjava on.

Kaže da će politika prema strancima, migrantima i izbjeglicama biti puno restriktivnija.

“Smanjit će se novčani izdaci i socijalne provizije. Smanjit će se broj migranata sa 40 hiljada na puno manje. Održat će se granične kontrole, a izvršavat će se pritisak na Brisel da primjenjuje puno strožiju politiku ( centri za ponovno naseljavanje/prihvatni centri na Bliskom istoku i Africi). Nastavit će se anti-islamski diskurs (“paralelna društva, sigurnosne prijetnje, imami koji se trebaju moliti samo na njemačkom, strano finansiranje islamskih centara, strani imami…““, zaključuje Heinisch.

Predsjednik Austrije Alexander van der Bellen u petak je Kurzu povjerio mandat za formiranje nove vlade.

On je najavio da će posebno obraćati pažnju da buduća vlada ima kao glavni prioritet ukupne interese Austrije.

Poručio je da zajednički cilj treba biti da Austrija ostane zemlja u kojoj postoji međusobno poštovanje, kao i u kojoj će u Ustavu zapisana prava, posebno Evropska konvencija o ljudskim pravima, biti kompas djelovanja.

Izvor: Al Jazeera