Brisel će pomno pratiti rumunske izbore

Rumunija druga najsiromašnija članica EU, sa velikim imovinskim razlikama između sela i grada (AFP)

Blizu 18 miliona Rumuna će u nedjelju izabrati sedmi po redu saziv Parlamenta od pada komunističke diktature 1989. godine, a prema istraživanjima javnog mnijenja, vladajuća ljevičarska koalicija trebala bi osvojiti jasnu većinu.

Poslije političke krize koja je ljetos izazvala veliku zabrinutost u Evropskoj uniji, predstojeći parlamentarni izbori će biti pomno praćeni u Briselu, ali i u svjetskim finansijskim institucijama, s obzirom na to da Rumunija namjerava pregovarati o novom zajmu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon što iduće godine istekne postojeći od pet milijardi eura.

Kako je javila rumunska agencija Agerpress, za dvodomni parlament od 452 mjesta – 315 u Donjem domu i 137 u Denatu – takmičit će se 2.451 kandidat.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, 60,5 procenata glasova trebala bi dobiti Socijalno-liberalna unija (USL), u kojoj su socijaldemokrate premijera Victora Ponte, liberali (PNL) koje vodi Krin Antonescu i mala konzervativna stranka PC.

U slučaju eventualne pobjede, ta koalicija će u svakom slučaju morati sarađivati sa njenim zakletim neprijateljem, rumunskim predsjednikom Traianom Basescuom – predstavnikom desnog centra, kome mandat ističe krajem 2014. godine.

Nastavak krize

Analitičari iz tog razloga očekuju nastavak političke krize u Rumuniji, koja je počela ljetos kada je Basescu (61) za dlaku izbjegao svrgavanje sa mjesta predsjednika nakon što na referendum, na kojem je trebala biti izglasana njegova smjena, nije izašla potrebna većina od sedam miliona glasača.

Koalicija USL, koja je preuzela vlast poslije pada vlade desnog centra, tada je razbjesnila EU i Sjedinjene Američke Države zbog njenih pritisaka na Ustavni sud, pokušaja izmjene izbornih lista poslije referenduma i drugih spornih metoda u nastojanju da po svaku cijenu smijeni Basescua.

Protivnička koalicija Alijansa za rumunsku desnicu (ARD), koju čine Demokratsko-liberalna stranka (PDL) iz koje je potekao Basescu i dvije manje stranke, prema istraživanjima bi trebala u nedjelju osvojiti blizu 16 procenata glasova.

Kako je javila agencija Reuters, koalicija ARD, koja plaća visoku cijenu za drakonske mjere štednje kao što je smanjenje plata u javnom sektoru za 25 posto, a bila je optužena i za korupciju. Vlast je izgubila kada joj je Parlament izglasao nepovjerenje i u kada je u maju novu vladu formirao 40-godišnji Ponta.

Kampanja iz Rolls-Roycea

Treća po snazi je Narodna stranka milijardera Dana Diaconescua (PP-DD), kojoj ankete prognoziraju dobijanje blizu 15 procenata glasova.

Kontroverzni Diaconescu, vlasnik dviju televizijskih kuća i medijski magnat, kampanju je vodio u bijelom Rolls-Royceu, obećavajući da će smanjiti poreze i povećati plate.

Kako navodi agencija AP, ovaj 44-godišnjak je rumunska varijanta Amerikanke Oprah Winfrey i osvojio je simpatije običnih građana kao čovjek koji ne potiskuje činjenicu da je došao iz skromne porodice i kao neko ko ne zaboravlja svoje korijene.

Agencija AFP podsjeća da je Rumunija druga najsiromašnija članica EU-a, sa velikim imovinskim razlikama između sela i grada. Prosječna plata u Rumuniji iznosi 350 eura, a minimalna 130.

Poslije devet godina dinamičnog rasta, Rumuniju je između 2009. i 2010. godine pogodila jedna od najtežih kriza unutar Evropske unije.

Zahvaljujući zajmu MMF-a i EU-a, država je provela oštru štednju i obnovila rast 2011. godine, tako da je njen dug u kategoriji umjerenih u odnosu na druge članice Unije.

Izvor: Agencije