Brisel: Dogovoreno uvezivanje zemalja regije

Predsjednici vlada šest zemalja Zapadnog Balkana u Briselu s evropskim zvaničnicima usvojili su zajedničku izjavu o strateškim infrastrukturnim projektima.

Postignut je dogovor o investicijama u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu koja treba povezati cijeli region.

Domaćin premijerima Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije bio je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Reporterka Al Jazeere Jasmina Kos javlja iz Brisela da će konkretni projekti će biti predstavljeni za četiri mjeseca.

Među njima je i prijedlog Srbije za prugu Beograd-Sarajevo i Beograd-Bar.

Evropska unija je ranije potvrdila da će ključni projekti biti podržani sa milijardu eura iz evropskih fondova. EU vidi povezanost kao ključ napretka regije.

Na sastanku se razgovaralo o saobraćajnom povezivanju glavnih gradova, luka i finansijskih centara regije, a kako bi Zapadni Balkan prestao biti “usko grlo” transportne mreže EU.

“Zapadni Balkan je od centralne važnosti za evropsku politiku saobraćaja“, poručila je uoči konferencije u izjavi za Tanjug europska komesarka za saobraćaj Alenka Bulc, koja je, uz komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Hahna, domaćin ovog skupa.

Korak naprijed

Albanski premijer Edi Rama je za Al Jazeeru kazao da je danas napravljen značajan korak dalje.

“Danas možemo reći da smo već isplanirali i odobrili ključnu mrežu koja će omogućiti zemljama, zajedno sa Evropskom unijom, da investiraju u tu povezanost. Ovo je veliko postignuće, jer je ovo nešto što nismo mogli ni zamisliti prije nekoliko godina”, kazao je Rama.

On je dodao da je čar dogovora to što će sve zemlje raditi zajedno, umjesto da svaka zemlja radi zasebno.

Rama je naglasio da je zemlje regije moraju raditi i graditi zajedno, da stvore ključnu mrežu za budućnost.

Osvrnuvši se na kritike njegovih komentara o budućem ujedinjenju Albanije i Kosova, Rama je kaza da se tu radilo o djelomičnoj izmjeni njegovog mišljenja, koje je, kako kaže, bilo vrlo jasno i veoma iskreno.

“Ja mogu jasno reći da je ovo za Albance fantastičan trenutak u historiji, nikad nam nije bilo bolje u Albaniji i na Kosovu, i drugdje u regiji. Tako da proces integracije predstavlja modernu alatku”.

‘Evropska porodica’

Rama je dodao da se istovremeno svi ujedinjuju u jednu veliku evropsku porodicu.

Premijer Albanije je rekao da je odnosi između njegove zemlje i Srbije nikada nisu bili bolji, te je dodao da je danas imao veoma produktivan sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovima riječima, te dvije zemlje blisko sarađuju kako bi na najbolji mogući način isplanirali kako mogu bolje surađivati, kako bi odnos između Albanije i Srbije mogli napraviti kao model za regiju.

 

Osim niza bilateralnih sastanaka, u Briselu se danas održava i novi krug dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom šefice vanjske politike Evropske unije, Federice Mogherini.

Premijeri Srbije i Kosova će predveče otpočeti novu rundu dijaloga pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za vanjske politike i sigurnost, Federice Mogherini.

U saopćenju iz kancelarije visoke predstavnice navedeno je da će biti razmotren napredak u primjeni do sada postignutih dogovora i razmijenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Prethodna runda održana je 9. februara i to poslije višemjesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

Iz Prištine je u Brisel došao kosovski premijer Isa Mustafa u pratnji ministra vanjskih poslova Hashima Thacija.

Thaci je 24. aprila trebao posjetiti Beograd, na poziv Omladinskog odbora za obrazovanje, kako bi učestvovao na konferenciji „Evropske integracije Zapadnog Balkana – Zajedno možemo bolje“, ali je poziv povučen.

Iz Omladinskog odbora navode kako su to uradili pod pritiskom i prijetnjama koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvataju vrlo ozbiljno.

Izvor: Al Jazeera i agencije