Brisel odbacio zahtjev Vijeća ministara

Zlatko Lagumdžija je ocijenio da je Vijeće ministara pokazalo da još uvijek na političkom nivou nema stvarne opredjeljenosti za europski put BiH (Fena)

Sastanak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Europske unije i Bosne i Hercegovine planiran za 29. travanj u Bruxellesu ne može biti odgođen jer su Europska komisija i Komisija za demokratizaciju putem prava (Venecijanske komisije) već finalizirali sve aktivnosti planirane za susret.

To je između ostalog, navedeno u pismu koje je Jean-Eric Paquet, direktor za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo Generalnog direktorata za proširenje Europske komisije uputio danas Nevenki Savić, direktorici Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH, potvrđeno je za Anadoliju.

“Primili smo informacije o zaključcima koje je  usvojilo Vijeće ministara BiH, u kojima se traži odgađanje tematske sjednice u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, a koji je planiran za 29. travnja u Bruxellesu. Na tom sastanku trebali bi sudjelovati stručnjaci Europske komisije i Venecijanske komisije”, naveo je u pismu Paquet.

Paquet: Sve je finalizirano

Navedeno je kako je zahtjev Vijeća ministara BiH propisno upućen, ali da “do ovog trenutka službeno obavještenje iz BiH nije stiglo u urede Europske komisije”.

“Europska komisija planira održati sastanak kao što je što je ranije najavljeno, a kao što smo i vas obavijestili 27. ožujka. Sa strane Europske komisije i Venecijanske komisije sve je već finalizirano što je planirano za sastanak”, naglasio je u pismu direktorici DEI-a BiH direktor za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo Generalnog direktorata za proširenje Europske komisije. 

Navedeno je da, kao što je ranije objašnjeno, Europska komisija zaključuje kako je predstojeći tematski sastanak tehnički seminar u skladu s praksom Strukturalnog dijaloga.

“U skladu s dosadašnjom praksom i zahtjevima EU oslanjamo se na vaše urede kao i na tehničku koordinaciju zamjenika šefa za BiH kako bi što prije zaprimili priopćenje o predstavnicima iz institucija BiH koji će sudjelovati na sastanku kako bi izbjegli sve moguće probleme i eventualne nesporazume”, navedeno je, između ostalog, u dopisu iz Bruxellesa.

Pismo istog sadržaja upućeno je na adrese Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Bariše Čolaka, ministra pravde BiH, Zorana Mikulića, ministra pravde FBiH, Gorane Zlatković, ministrice pravde Republike Srpske, Safeta Pizovića, predsjednika pravosudne komisije Brčko distrikta te Bakira Dautbašića, zamjenika predsjedavajućeg Strukturalnog dijaloga u ime BiH.

Zahtjev za odgodom sastanka

Vijeće ministara BiH je na sjednici u srijedu raspravljalo o Informaciji Direkcije za europske integracije o održavanju sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu – tematski sastanak, 29. travnja u Bruxellesu.

U skladu s tim Vijeće ministara BiH je, kako je priopćeno, u srijedu većinom glasova donijelo zaključak kojim se od Bruxellesa traži odgađanje tematskog sastanka za održavanja sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za 29. travnja, dok Vijeće ministara BiH ne riješi prethodna pitanja nužna za održavanje sastanka.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je upozorio da se sastanak u Bruxellesu nije smio odgoditi.

“Ono što je najvažnije jeste informacija da odgađanje sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za  29. aprila, ne dolazi u obzir. Mislim da bi ovo trebao biti posljednji alarm upozorenja onima koji se protive borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije pod političkim pokroviteljstvom”, ocijenio je Lagumdžija.

Izvor: Agencije