Brisel protiv rasta srpsko-ruske trgovine

Jučerašnja posjeta ruskog predsjednika Srbiji bila je prilika da se intenziviraju razgovori o trgovinskoj saradnji dvije zemlje.

Obje strane izrazile su spremnost na povećanje obima uvoza i izvoza. Međutim, takav stav nije naišao na podršku iz Brisela

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi kako Srbija ima priliku da zaradi 500 miliona dolara izvozom poljoprivrednih dobara u Rusiju.

U sedam mjeseci 2014. godine robna razmjena između Rusije i Srbije povećana je 16,5 posto.

Do kraja godine, vjeruje se da će obim isporuka prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda dostići 300 miliona dolara.

U 2013, vrijednost robe koju je Srbija uvezla iz Rusije, veća je za 54 posto od vrijednosti robe koju ta zemlja izvozi u Rusiju.

Rusija je, sa 7,2 posto, četvrti najznačajniji trgovinski partner Srbije, dok je sa 62,2 posto, prošle godine prva bila Evropska unija.

Stav Brisela

Međutim, ambicija Srbije o povećanju trgovinske saradnje sa Rusijom, nije dobro dočekana u Briselu.

“Srbija je zemlja kandidat, vodi aktivne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji i očekujemo da će se taj proevropski stav pokazati i u njenim odnosima sa Rusijom”, rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica Evropske komisije.

Ekonomista Miladin Ševarlić smatra da je ovo dobra prilika za Srbiju, ali da se zbog Rusije ne smije smanjiti izvoz u druge zemlje.

“Srpska poljoprivreda sada može da poveća obim proizvodnje ali ne na štetu kupaca u zemljama EU-a i CEFTA ili nekih drugih tržista, već isključivo povećanjem investicija u našu proizvodnju i povećanju obima da poveća plasman na rusko tržiste”, rekao je Miladin Ševarlić sa Ekonomskog instituta u Beogradu.

Putinove prognoze o rastu poljoprivrednog izvoza dijele i lideri Srbije, s tim što su one malo skromnije od 500 miliona dolara.

Prognoza Ministarstva poljoprivrede pokazuje da će potencijalnih 300 miliona iz ove, do kraja naredne godine biti povećano za 20 posto, odnosno za dodatnih 60 miliona.

Izvor: Al Jazeera