Brisel: Razgovori o pozivnom broju Kosova

Beograd tvrdi da bi Kosovu bio dodijeljen broj geografskog područja koje pripada Srbiji (EPA)

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na ekspertskom nivou o primjeni sporazuma o telekomunikacijama, a direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić predvodit će beogradsku delegaciju.

U delegaciji Beograda bit će i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije “Telekom Srbija” i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Sastanak pregovaračkih timova Beograda i Prištine bit će održan u zgradi Evropske službe za vanjske poslove, navodi se u saopćenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Uoči razgovora kosovska ministrica za dijalog Edita Tahiri tvrdi da će Kosovo sljedeće sedmice dobiti međunarodni telefonski pozivni broj.

Broj vlasništvo Srbije

Tahiri je za RTK tvrdila da je EU odlučio da naredne sedmice održi trodnevne razgovore dvije strane, po njenoj ocjeni, znači da je EU uvjetovala Srbiju da ne ometa dodjeljivanje pozivnog telefonskog broja +383 Kosovu.

Beograd je to demantirao, navodeći da bi to bio broj geografskog područja koje pripada Srbiji.

Zamjenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev kaže da je izlišno demantirati njene izjave.

“To će umesto nas ili posrednika demantovati najrelevantniji – zvanični bilten Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), u kome će, kad Srbija odluči, pisati sve što mi govorimo mesecima i što je dogovoreno u Briselu – ne trocifreni broj za državu (country code), već trocifreni broj za geografsku oblast (geografic area code). Dakle, pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije, poput pozivnih brojeva za npr. Tajvan u okviru Kine ili Foklandska ostrva pod Velikom Britanijom”, izjavio je Kozarev Tanjugu.

Sporazumom o telekomunikacijama, postignutim 25. augusta prošle godine, predviđeno je da Srbija traži pozivni broj za Kosovo koji će, kao vlasništvo Srbije, ustupiti na korištenje Prištini, te da se Telekomu Srbija omogući da nesmetano posluje na teritoriji Kosova.

Izvor: Agencije