Britanci danas o nezavisnosti Palestine

Do sada je blizu 130 država svijeta Palestinu priznalo kao državu, a od članica Evropske unije to su već uradile Poljska, Slovačka i Mađarska (AP)

Poslanici u Parlamentu Velike Britanije danas će glasati o prijedlogu u vezi s priznanjem nezavisnosti Palestine, javlja agencija Agency.

Dom Komuna ili Donji dio britanskog Parlamenta danas će u 15 sati i 30 minuta po lokalnom vremena raspravljati o „Vladinom priznanju države Palestine“. Tokom zasjedanja koje bi trebalo trajati oko šest sati bit će govora i o dešavanjima na Bliskom istoku. 

Prijedlog o priznanju nezavisnosti Palestine pod naslovom „Parlament vjeruje da Vlada, pored što priznaje izraelsku državu, treba priznati i državu Palestinu“, pripremio je Grahame Morris, ispred opozicione Radničke partije.

„Nije samo činjenično stanje da je državotvornost neotuđivo pravo palestinskog naroda, već i to da bi priznanje Palestine udahnulo novi život mirovnom procesu koji je zastao“, kazao je Morris za agenciju Reuters.

U Velikoj Britaniji države ne priznaje Parlament, nego Vlada, te glasanje u Westministeru nije obavezujuće za Vladu čiji je stav da priznanje palestinske države mora pratiti bilateralni proces pregovora sa Izraelom.

Goruće pitanje regije

Članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi pozvala je britanske parlamentarce da glasaju za ovaj prijedlog Morrisa kako cilj palestinske borbe “ne bi koristili ekstremisti za dalju radikalizaciju stanja” u bliskoistočnoj regiji.

„Imperativ nam je da uklonimo jedno od gorućih pitanja regije i pošaljemo jasnu poruku cijeloj regiji i ostatku svijeta da pravda može prevladati i da možemo ostvariti mir“, kazala je.

Debata u britanskom Parlamentu uslijedila je nakon odluke nove Vlade Švedske početkom ovog mjeseca da prizna nezavisnost Palestine. Potez zvaničnog Štokholma izazvao je žestoke reakcije izraelskih vlasti.

„Ovakvi jednostrani potezi su suprotni sa dogovorima. Takvi dogovori mogu doći samo kroz pregovore koji će osigurati nacionalne interese Izraela, a prije svega sigurnost izraelskih građana“, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

Do sada je blizu 130 država svijeta Palestinu priznalo kao državu, a od članica Evropske unije to su već uradile Poljska, Slovačka i Mađarska.

Izvor: Agencije