Britanci godišnje bace 15 miliona tona hrane

Kada se priča o bacanju hrane u Evropi, Britanci su neizostavni dio te teme. U Velikoj Britaniji 15 miliona tona hrane završi u smeću svake godine. Supermarketi i poljoprivrednici, odgovorni su za polovinu te količine, a za drugu obična domaćinstva, koja bacaju ostatke u kantu za smeće.

Veliki dio takve hrane može se konzumirati. Jedan od razloga zašto hrana propada jesu i nejasne deklaracije. Većina proizvoda, umjesto roka trajanja, ima termine poput “najbolje upotrijebiti do…” ili “koristiti tokom tog i tog perioda…”

“‘Najbolje upotrijebiti do…’ odnosi se na kvalitet. Nakon ovog roka proizvod možda malo izgubi na kvalitetu, postane neznatno mekši, ili mu se okus blago promijeni. Ali, definitivno se može jesti najmanje još mjesec nakon tog roka”, tvrdi nutricionistkinja Sophie Medlin.

Unosni online biznis

Al Jazeerin reporter Duncan Golestani javlja da postoje i signali da kupci postaju mudriji.

“Kompanija na sjeveru Engleske napravila je cijeli biznis od prodaje proizvoda kojima je istekao period do kada ih je najbolje upotrijebiti”, izvijestio je on.

Kompanija kupuje hranu koja bi se inače bacila. Zatim je prodaju po znatno nižim cijenama. Inicijativa jednog čovjeka s malom trgovinom prerasla je u unosni online biznis.

“Kada sam tek počeo prodavati hranu čiji je rok blizu isteka, kupci, zapravo, nisu ni znali šta znači ‘najbolje upotrijebiti do…'”, zaključio je vlasnik kompanije Approved Foods Dan Cluderay.

Trgovci i britanska Vlada pokušali su pojednostaviti deklaracije. Ali, aktivisti vjeruju da je i na kupcima da shvate da se većina hrane ne kvari brzo koliko i meso ili mliječni proizvodi.

Izvor: Al Jazeera