Oglasi

Britanci izviđaju mini-helikopterima

Britanski vojnici u Afganistanu prvi su počeli u izviđanju koristiti minijaturne helikoptere na daljinsko upravljanje.
Letjelicom se upravlja direktno ili uz pomoć GPS-aEPA

Britanski vojnici u Afganistanu prvi su počeli koristiti minijaturne helikoptere na daljinsko upravljanje u izviđačkim misijama.

Black Hornet Nano, helikopter na daljinsko upravljanje dimenzija 10 puta 2,5 centimetara, snima videozapis i fotografije te ih prenosi na poseban terminal vojniku koji njime ručno upravlja.

Letjelica težine 15 grama opremljena je sa tri kamere smještene u trupu.

Upravljanje tom malom izviđačkom letjelicom može biti direktno ili ga se može poslati na let ranije programiranom putanjom uz pomoć GPS-a, javlja britanski list Dailymail, prenoseći informacije iz Ministarstva odbrane u Londonu.

Motor mini-helikoptera napaja se iz baterije, domet prenosa podataka je do 800 metara, a maksimalna brzina 35 kilometara na sat.


Letjelica je opremljena s tri kamere [www.proxdynamics.com]

Black Hornet može letjeti 30 minuta prije nego što se vrati u bazu nakon izviđanja neprijateljskih pozicija.

Britanski vojnici ih na bojištu koriste od 2012. godine.

S kompanijom Mrlborough Comminications potpisan je ugovor od 20 miliona funti za nabavku i održavanje 160 ovih izviđačkih letjelica, koje je originalno razvio Prox Dynamics za potrebe potrage i spašavanja.

Britanski ministar obrane Philip Dunne rekao je da će informatički sistemi te sistemi za nadzor i izviđanje činiti većinu novih komponenata u koje će njegovo Ministarstvo ulagati idućih 10 godina.

Izvor: Agencije