Britanci neće upasti u ekvadorsku ambasadu

Osnivač WikiLeaksa u prvom obraćanju javnosti nakon dobijanja azila (AFP)

Velika Britanija je povukla prijetnju da će ući u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je tu našao utočište, izjavio je predsjednik Ekvadora Rafael Correa, ublažavajući diplomatski spor.

“Smatramo da je ovim okončan ovaj nesretni incident nakon grube greške Velike Britanije, kada su rekli da će ući u našu ambasadu”, rekao je Correa u nedjeljnom obraćanju naciji.

Vlada Ekvadora saopćila je da je primila “obavijest od britanskog Foreign Officea kome se navodi da nema opasnosti da će neko ući u ambasadu”, prenosi Reuters.

Ekvador je bio bijesan nakon što je Vlada Velike Britanije upozorila da će pokušati uhapsiti Assangea, koji je zatvoren u zgradi ambasade više od dva mjeseca, pokušavajući da izbjegne izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog navodnog silovanja i seksualnog napada.

Ekvador, koji je Assangeu dao politički azil, zahtijevao je da London povuče prijetnju.

Najnoviji razvoj događaja trebao bi popraviti odnose između Quita i Londona i otvoriti mogućnost novih pregovora o sudbini Assangea.

Assange je za sada “zarobljen” u ambasadi, dok britanska policija čeka ispred.

Correa: To nije krivično djelo

London je saopćio da je odlučan provesti svoje zakonske obaveze i izručiti ga Švedskoj.

Organizacija američkih država (OAS) osudila je britansku prijetnju, a ministri vanjskih poslova Južne Amerike podržali su stav Corree da je stav Velike Britanije neprihvatljiv i da bi mogao predstavljati opasan presedan.

Correa je rekao da dijeli bojazni Assangea da bi u slučaju izručenja Švedskoj mogao biti prebačen u SAD, gdje ga terete za objavljivanje hiljade tajnih diplomatskih američkih depešea 2010. godine preko interne stranice WikiLeaks.

Američki i evropski vladini izvori tvrde da SAD nisu podigle optužnicu protiv Assangea i nema govora o izručenju.

Vlada Ekvadora saopćila je da nikad nije namjeravala spriječiti Assangea da se suoči s pravdom u Švedskoj.

Vlada navodi da ako Asange dobije garancije u pisanoj formi od Velike Britanije i Švedske da neće biti izručen bilo kojoj trećoj zemlji, onda će se Assange predati švedskim vlastima.

Također, Correa je rekao da to što se stavlja na teret osnivaču WikiLeaksa u bilo kojoj drugoj zemlji ne bi se smatralo krivičnim djelom.

On je za britanski Sunday Times kazao da optužbe za seksualne napade protiv Assangea “ne predstavljaju krivično djelo u Latinskoj Americi” i nisu uopće utjecale na odluku Quita da donese odluku o azilu.

Kontradiktornost

Correa je osudio britansku vladu za “kontradiktornost” kada insistira na izručenju Assangea Švedskoj, a poznato je da London nije želio izručiti bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta nakon hapšenja 1998. godine u Londonu po međunarodnoj potjernici, koju je izdao španski sudija Baltazar Garzon, a koji je sada na čelu tima odbrane Assangea.

“Velika Britanija je bezuslovno podržala Pinocheta. Oni su ga pustili, nisu ga izručili na temelju humanitarnih prava, a u isto vrijeme žele izručiti Assangea jer nije koristio kondom. Smiješno. Morate priznati da su to zaista velike kontradiktornosti”, rekao je Correa.

On je dodao da u 90 do 95 posto zemalja na planeti to što se Assangeuu stavlja na teret uopće nisu krivična djela.

“U Latinskoj Americi nije zločin ne koristiti kondom tokom seksualnog čina”, kazao je Correa, dodajući da, u svakom slučaju, to nije utjecalo na odluku Ekvadora.

Assange, koji je planetarno poznat zahvaljujući i prijateljstvima s bogatim i poznatim, govorio je sa balkona ambasade prošlog vikenda, osuđujući američki “lov na vještice” protiv njega i WikiLeaksa.

Izvor: Agencije