Britanci odbili Venecueli predati zlato vrijedno 1,2 milijarde dolara

U Centralnoj banci Velike Britanije se nalaze venecuelanske rezerve zlata u vrijednosti od osam milijardi dolara (EPA)

Centralna banka Velike Britanije pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odbila je isporučiti Venecueli zlato u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara, koje pripada toj zemlji, objavio je američki Bloomberg.

Navedeno je kako se u Centralnoj banci Velike Britanije nalaze venecuelanske rezerve zlata u vrijednosti od osam milijardi dolara. Ova zemlja je zatražila isporuku dijela zlata u vrijednosti 1,2 milijarde dolara, no Velika Britanija je to odbila učiniti, prenosi Anadolija.  

Američki mediji navode da je Velika Britanija odbila isporučiti zlato nakon pritiska američkog predsjednika Donalda Trumpa, glavnog državnog sekretara Mikea Pompea i savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Venecuela ovu borbu vodi već nekoliko mjeseci, a predsjednik Centralne banke Venecuele Calixto Ortega je u decembru prošle godine posjetio Veliku Britaniju s ciljem postizanja sporazuma o transferu, no bilo je to bezuspješno.

Predsjednik Nacionalnog parlamenta Venecuele Juan Guaido, koji se proglasio privremenim predsjednikom zemlje, obratio se pripadnicima oružanih snaga Venecule, te kazao: “Kada ne budete dobili svoje plate, vidjet ćemo koliko ste odani vašem otmičaru (predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru, op.a.).”

Protesti u Venecueli

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt je, nakon sastanka s američkim zvaničnicima, poručio kako je jasno da Nicolas Maduro nije legitimni lider Venecuele, odnosno da je Juan Guaido prava osoba koja će tu zemlje odvesti naprijed.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.

Opozicija u Venecueli ne priznaje vlast predsjednika Madura, a čelnik opozicije i parlamenta te zemlje Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom.

Maduro tvrdi da je riječ o pokušaju državnog udara podržanog od SAD-a, koji je otvoreno stao na stranu opozicije i Guaida.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

Izvor: Agencije