Britanci priznali krivicu za pokušaj napada

Optuženi su dio devetočlane grupe okrivljene za zavjeru čiji je cilj podmetanje bombi na Londonskoj berzi (West Midlands Police)

Četvorica Britanaca priznala su u srijedu na sudu da su pripremali zavjeru čiji je cilj bio podmetanje bombi na Londonskoj berzi, u sklopu al-Qaedine kampanje, po uzoru na napade izvedene na nekoliko mjesta u glavnom britanskom gradu uoči Božića 2010. godine.

Urotom je bilo predviđeno podmetanje bombi u zgradu američke ambasade u Londonu te u dom londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona.

Policija je uspjela otkriti da se urota kuje u vrlo ranoj fazi i prije nego što su dogovoreni precizni datumi postavljanja eksplozivnih naprava.

Urotom je bilo predviđeno podmetanje bombi u zgradu američke ambasade u Londonu te u dom londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona.

Plan je bio izazvati “teror, ekonomsku štetu i prekid uobičajenog načina života”, a ne i ljudske žrtve, rekao je državni odvjetnik Andrew Edis pred londonskim sudom Woolwich Crown Court.

Uprkos tome, istaknuo je Edis, “metoda koju su odabrali značila je da su bili ugroženi i ljudski životi”.

Razmatrali ‘zvjerstva’

Žitelji Londona Mohammed Chowdhury (21), Shah Rahman (28), Gurukanth Desai (30) i Abdul Miah (25) priznali su da su pripremali više akata terorizma.


Londonska berza [AFP/Getty]

Ostalih pet optuženih, četverica iz Stokea i jedan iz Cardiffa, također su priznali pripadnost, kako AFP navodi, fundamentalističkoj grupi koji je planirala isporuku serije pisama-bombi prije Božića u decembru 2010. godine i razmatranje “zvjerstva u Mumbai stilu”.

Svi optuženi su britanski državljani, bangladeškog ili pakistanskog porijekla, a na pokušaj podmetanja bombi potaknula ih je al-Qaeda i klerik Anwar al-Awlaki, američki državljanin navodno povezan s al-Qaedinim jemenskim ogrankom, koji je ubijen u prošlogodišnjem napadu CIA-inom bespilotnom letjelicom.

Suđenje će biti nastavljeno naredne sedmice.

Ako budu proglašeni krivim za terorizam, prijete im višegodišnje zatvorske kazne.

Izvor: Agencije