Britanci slabe suzbijanje ‘poreznih oaza’

Europska komisija, EU
Evropska unija teško dovršava popis, koji se očekuje krajem 2017. godine (Reuters)

Ministri financija Europske unije načinili su važan korak u sastavljanju europske “crne liste” poreznih oaza koju su Britanci ipak smanjili, a nevladina organizacija Oxfam ocijenila ju je nepotpunom.

“Ministri financija EU-a odobrili su mjerila i proces koji će omogućiti sastavljanje liste pravosuđa koja ne surađuju na poreznom polju”, rekao je slovački ministar financija Peter Kažimir nakon sastanka dvadeset osmorice u Briselu.

Njegova zemlja predsjeda Unijom do kraja godine.

‘Važan korak’

“Ovo je važan korak prema pripremi međunarodne crne liste koju smo priželjkivali na sastancima MMF-a u travnju i on će dati poticaj nekim pravosuđima koja ne žele poštovati dobru, međunarodno priznatu poreznu praksu”, rekao je kratko glasnogovornik britanske vlade, prenosi Hina.

Unatoč opetovanim skandalima, kao što su “LuxLeaks” s kraja 2015. i “Panama Papers” u proljeće 2016., koji su široj javnosti otkrili čime se sve služe multinacionalne kompanije i imućni pojedinci kako bi platili što manji porez, EU s teškom mukom dovršava taj popis koji se očekuje krajem 2017. godine.

Velika Britanija, Malta i baltičke države izrazile su suzdržanost tijekom rasprave o mjerilima pomoću kojih će se odrediti koje će zemlje biti na toj listi, rekao je izvor blizak pregovorima.

Europska komisija je 15. rujna utvrdila tri mjerila za ocjenu zemalja “podobnih” da se nađu na listi: nedostatak transparentnosti, postojanje preferencijalnih poreznih sustava i nepostojanje poreza na tvrtke.

Britanci najprije žele zaštititi neke svoje teritorije koji malo ili nimalo oporezuju tvrtke, kao što su otoci Jersey i Guernesey, Bermudski i Kajmanski otoci.

‘Dogovorena mjerila’

“Ministri su se dogovorili o mjerilima za ocjenjivanje trećih zemalja koje bi se mogle naći na crnoj listi (…) Ovo je prvi put da smo utvrdili zajedničko stajalište”, izrazio je zadovoljstvo Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK-a.

No, Oxfam ističe da “nejasnoća i neodgovarajuća mjerila neće omogućiti suzbijanje poreznih oaza”.

“Europska unija je propustila priliku postići stvaran napredak u borbi s poreznom utajom, primjenjujući za svoju toliko iščekivanu spornu crnu listu poreznih oaza subjektivna i neodgovarajuća mjerila”, izrazila je žaljenje Manon Aubry, glasnogovornica Oxfama Francuska.

Izvor: Agencije