Britancu doživotna robija zbog plana da ubije premijerku May

Rahman je prošlog mjeseca bio osuđen zbog pripremanja terorističkih napada (AP)

Britanac Naa’imur Zakariyah Rahman (21) osuđen je u petak na doživotnu robiju jer je planirao ubiti premijerku Velike Britanije Theresu May, najprije detonirajući eksplozivnu napravu kako bi ušao u njen ured u Downing Streetu, a potom koristeći nož ili pištolj za napad na nju, prenose agencije.

Rahman, iz sjevernog dijela Londona, planirao je detonirati improviziranu eksplozivnu napravu pred kapijom Downing Streeta, koju čuva jako osiguranje, te ući u premijerkin ured u haosu koji bi uslijedio kako bi je ubio, navodi policija, a prenosi Reuters.

On je prošlog mjeseca bio osuđen zbog pripremanja terorističkih napada, a londonski sud mu je u petak izrekao doživotnu kaznu zatvora.

“Rahmanova meta bila je premijerka, ali on nije zazirao ni ubiti nedužne prolaznike kako bi dopro do nje”, rekao je Dean Haydon, britanski viši nacionalni koordinator za antiterorizam.

Komuniciranje na internetu

Rahman je, dok je kovao zavjeru, vjerovao kako putem interneta komunicira s članovima oružane grupe Islamska država Irak i Levant, a zapravo je razgovarao s policajcima američkog Federalnog istražnog biroa i britanske obavještajne agencije MI5.

U jednom trenutku, naveo je Haydon, Rahman je sagovorniku, ne znajući da je to policajac, rekao da, čak i da ne uspije doprije do premijerke, samo želi zastrašiti ljude.

Rahman je uhapšen prošlog novembra, ubrzo nakon što se sastao s čovjekom za koga nije znao da je policajac.

Izvor: Agencije