Britanija: 1,4 miliona eura za širenje istine o Srebrenici

Povodom dvadesete godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u Velikoj Britaniji je počelo obilježavanje Sedmice sjećanja na Srebrenicu.

Premijer Velike Britanije David Cameron je rekao kako je Vlada obezbijedila dodatnih 1,4 miliona eura kako se događaji  iz 11. jula 1995. godine ne bi zaboravili.

Ova sredstva bit će uplaćena na račun britanskog udruženja “Remembering Srebrenica”, koje je organizator manifestacije u Londonu.

“Meni je ovo važno da dignemo svoj glas protiv nepravde, protiv neistine i da na neki način mi, majke, dođemo do pravde“, kazala je Subašić.

Edukacija britanske djece u BiH

Navedeno je da će ova sredstva pomoći da se podigne svijest o žrtvama i njihovim porodicama.

Također, britanska djeca će doći na edukaciju u BiH gdje će, između ostalog, učiti o genocidu, javio je reporter Al Jazeere, Ivan Pavković.

Prema riječima britanskog ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda, svijet ne smije dopustiti da se nešto slično više ikada ponovi.

Komemoraciji je prisustvovala i predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Munira Subašić.

Izetbegović: Da se takva zla ne ponove

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao je da će globalna javna osuda genocida pomoći da se takva zla više nikada ne ponove.


Izetbegović u Londonu [Anadolija]

On je izrazio duboku zahvalnost ljudima i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za podršku koju su pružili onima koji su preživjeli genocid  kroz finansiranje zgrade Memorijalnog centra u Srebrenici, rada Međunarodne komisije za nestale osobe, te programima pomoći za povratnike u Srebrenicu.

Pohvalio je napore Velike Britanije u pokretanju i izradi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da se obilježi 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

“Snažno podržavam ovu rezoluciju jer obilježava godišnjicu s poštovanjem i na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost sa preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid. Ova rezolucija treba da potvrdi i ojača odlučnost Ujedinjenih nacija da spriječi ponavljanje takvih zlodjela u svjetlu naučene lekcije genocida u Srebrenici”, naveo je Izetbegović.

“Desetine hiljada žena i djeca prisilno su deportovane. Porodice i zajednice su devastirane. Ujedinjene nacije nisu spriječile genocid uprkos obavezi da zaštite civilno stanovništvo Srebrenice. ‘Zaštićena zona’ UN-a, Srebrenica, tako se pretvorila u najmračniji čas Ujedinjenih nacija”, kazao je Izetbegović dodavši kako se radi o najgorem zločinu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Negativne posljedice

Najbolji način odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, po njegovim riječima, bio je da se nauče lekcije tog neuspjeha UN-a, te da se nikada više ne počine iste greške.

“Oni koji žele bolje odnose u BiH, i sa Bosnom, morat će prihvatiti prošlost, suočiti se sa istinom, spriječiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati da vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih historijskih činjenica. To su stvari o kojima se ne može diskutovati. O svemu ostalom možemo pokušati da postignemo uzajamno korisne dogovore putem dijaloga i kompromisa”, kazao je Izetgebović.

Naglasio je i kako istina o genocidu u Srebrenici ne može biti predmet političkih pregovora, postizanja kompromisa, ili nekog usputnog rješenja koje je prihvatljivo za sve strane.

Odbacio je tvrdnje o tome da sjećanje i komemoracije genocida produbljuju podjele u bh. društvu i da mogu imati negativne posljedice po stabilnost u BiH.

“Istina o bilo kojem zločinu neophodan je preduslov za stabilnost. Nažalost, čini mi se da to nije učinjeno. Uprkos učestalim obećanjima da su se izvukle pouke iz tragedije u Srebrenici, toliko puta u proteklih dvadeset godina svjedoci smo nespremnosti međunarodne zajednice da djeluje odlučno da se zaustavi pokolj civila drugdje u svijetu, posebno ako to nosi sa sobom bilo kakav rizik, teret ili cijenu”, naglasio je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera i agencije