Britanija aktivira Brexit 29. marta

Kraljica Elizabeth II formalno je 16. marta odobrila britanskoj premijerki da pokrene izlazne pregovore Velike Britanije iz Evropske unije (AP)

Britanska premijerka Theresa May pokrenut će 29. marta član 50 Lisabonskog sporazuma, što predstavlja zvanično obavještenje o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, objavljeno je danas u Londonu.

Velika Britanija već je informisala predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska o svojim namjerama, saopštio je glasnogovornik Therese May, a prenio Reuters.

Kraljica Elizabeth II formalno je 16. marta odobrila britanskoj premijerki da pokrene izlazne pregovore Velike Britanije iz Evropske unije, odobrivši zakon, koji su prethodno usvojila oba doma britanskog parlamenta.

U saopštenju, koje je tada objavio predsjednik parlamenta John Bercow, potvrđeno je da May može da počne pregovore o izlasku Britanije iz EU u bilo koje vrijeme.

Dvije godine za izlazak

Prijedlog zakona kojim se May daje ovlaštenje da pokrene proceduru izlaska iz EU, usvojen je i u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta, nakon što je tekst prethodno prošao glasanje u donjem domu.

Od srijede 29. marta počet će dvogodišnji period u kome će Velika Britanija i Evropska unija započeti pregovore o novim odnosima. Očekuje se da će Tusk krajem sljedeće sedmice proslijediti članicama EU-a prijedlog pregovaračke platforme.

Predviđeno je da se krajem maja lideri evropske 27-orke okupe na samitu na kojem će utvrditi pomenutu platformu.

Izvor: Agencije