Britanija formira jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti

Collinsov rječnik engleskog jezika izabrao je termin 'lažne vijesti' za riječ 2017. godine (EPA)

Velika Britanija formirat će jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih lažnih vijesti i pokušati spriječiti širenje kampanja dezinformiranja koje organiziraju druge države, saopćio je glasnogovornik premijerke Therese May.

May je ranije optužila Rusiju za miješanje u izbore, kao i da su njeni državni mediji širili lažne priče i retuširane fotografije u pokušaju da ugroze zapadne institucije, što je Rusija negirala, javio je Reuters.

Rusija je odbacila tvrdnje da se miješala u strane izbore, uključujući referendum o Brexitu 2016. godine i predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama iste godine.

Riječ godine

Glasnogovornik premijerke May nije naveo dodatne informacije o tome kako će jedinica funkcionirati i gdje će joj biti sjedište.

Collinsov rječnik engleskog jezika izabrao je termin “lažne vijesti” (fake news) za riječ 2017. godine, s obzirom na njegovu sve veću upotrebu, naročito poslije predsjedničke kampanje u SAD-u, kojom su dominirale optužbe za širenje lažnih vijesti.

Frazu je često koristio predsjednik SAD-a Donald Trump u svojim tvitovima, obično kad bi komentirao kritičko izvještavanje medija o njegovim potezima.

On je čak izjavio da je izmislio taj termin.

Izvor: Agencije