Britanija i EU postigli dogovor o uvjetima Brexita

Theresa May, Jean-Claude Juncker
May je ranije upozorila zastupnike da bi promjenama plana mogli ugroziti glatki izlazak iz EU-a (EPA)

Nakon intenzivnih pregovora, koji su kulminirali jutrošnjim sastankom predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera i britanske premijerke Therese May, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućuje početak nove faze pregovora o budućim odnosima.

“Evropska komisija danas je preporučila Evropskom vijeću (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Evropskom vijeću da na sastanku 15. decembra odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori pređu u drugu fazu”, objavila je u petak ujutro Evropska komisija.

U petak u 7 sati u sjedište Evropske komisije stigla je britanska premijerka Theresa May na sastanak s Junckerom, a prije toga tokom noći trajali su intenzivni pregovori, što telefonski, što direktni, između Komisije i vlada Velike Britanije i Irske.

U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rješenja za granicu Irske i Sjeverne Irske.

Tuskovo saopćenje

U saopćenju Komisije kaže se da Ujedinjeno Kraljevstvo “priznaje jedinstvenu situaciju na irskom otoku te da su preuzete značajne obaveze kako bi se izbjegla čvrsta granica”.

“Ovo su teški pregovori, ali sada smo napravili proboj. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s Ujedinjenim Kraljevstvom”, rekao je predsjednik Komisije Juncker.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk danas će, nakon što se sastane s britanskom premijerkom, izdati saopćenje o Brexitu, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Nikakvi drugi detalji nisu navedeni, a jedan zvaničnik Evropske unije saopćio je samo da će novinari biti obaviješteni u 7:50 po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

Najava Tuskovog saopćenja dolazi nakon nedavne posjete britanske premijerke Therese May Briselu, gdje je boravila kako bi se s EU-om dogovorila o terminima napuštanja EU-a u 2019. godini.

Izvor: Agencije