Britanija ispalila nuklearnu raketu u pogrešnom pravcu

Trident rakete su testirane svega pet puta u ovom stoljeću, jer svaka proba košta 17 miliona funti (AP)

Britanija je u junu prošle godine sa svoje podmornice ispalila nuklearnu raketu Trident u pogrešnom pravcu, što je navelo na pitanje zašto premijerka Theresa May to nije otkrila britanskom parlamentu prije glasanja o renoviranju podmornica.

Neimenovani izvor citirao je navode iz dokumenta, prema kojima je raketa “mogla” da skrene u pogrešnom pravcu ka obali Amerike, kada je ispaljena sa podmornice koja se nalazila blizu obale Floride, javlja Sunday Times.

To je bilo jedino probno lansiranje britanske nuklearne rakete u posljednje četiri godine, i desilo se neposredno prije nego što je Theresa May postala premijerka Velike Britanije, prenosi Tanjug.

Prema navodima, May je izostavila pominjanje neuspješnog testa kada je nagovorila parlament da potroši 40 milijardi funti na nuklearne podmornice u prvom govoru pred parlamentom u junu prošle godine.

Tokom televizijskog intervjua, u kome ju je novinar četiri puta upitao da li je tokom tog govora znala za neuspješno ispaljivanje rakete, May je odbijala da direktno odgovori.

Skupe probe

“Apsolutno vjerujem u naše Trident rakete. Nakon tog govora, u donjem domu parlamenta, ono o čemu smo razgovarali bilo je da li bi trebalo ili ne da obnovimo podmornice, i da li bi trebalo da imamo te rakete ili ne”.

Prema njenim riječima, postoje probe koje se stalno obavljaju.

Britanski Times piše da su Trident rakete testirane svega pet puta u ovom stoljeću, jer svaka proba košta 17 miliona funti.

Parlamentarna rasprava o obnavljanju podmornica trajala je pet sati, nakon čega je usvojena odluka o zamjeni starog sistema i odobrena izgradnja četiri podmornice, kako bi se osiguralo da Britanija može da ima nuklearno oružje stalno u patrolama na moru.

Protiv te odluke glasalo je 100 od 650 predstavnika parlamenta, uključujući predstavnike škotskih nacionalista i opozicione Radničke partije, koji su smatrali da nuklearno oružje nije potrebno ako se malo koristi u borbi protiv terorista te  istakli da bi novac mogao da se bolje potroši.

U zajedničkom saopštenju kabineta Therese May i britanskog Ministarstva odbrane navodi se da je Kraljevska mornarica obavila rutinski test Trident raketa, kao dio operacija sa ciljem da se certificira podmornica i njena posada.

“Podmornica i njena posada uspješno su testirani i certificirani. Ne možemo dati više detalja o našim podvodnim operacijama iz očitih nacionalnih sigurnosnih razloga”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije