Britanija: Istraga o municiji koju je BiH prodala Saudijskoj Arabiji

Polovina pošiljke iz Bosne i Hercegovine se sastojala od metaka za automatsku pušku 'kalašnjikov' (Arhiva)

Odbor za kontrolu naoružanja Parlamenta Velike Britanije otvorio je istragu čiji je cilj utvrditi pod kojim okolnostima je Saudijskoj Arabiji isporučeno 30 miliona komada metaka proizvedenih u tvornicama u Bosni i Hercegovini, prenijela je Balkanska istraživačka mreža sa sjedištem u Sarajevu.

Ovaj portal specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u slučajevima ratnih zločina te organiziranog kriminala i korupcije na svojim je mrežnim stranicama objavio kako je odbor britanskog parlamenta u srijedu od Vlade u Londonu formalno zatražio dokumentaciju koja bi pojasnila okolnosti transakcije koju smatraju problematičnom, jer sumnjaju kako je dio municije porijeklom iz Bosne i Hercegovine na ovaj način završio u rukama oružanih grupa poput Islamske države Irak i Levant, prenosi Hina.

Fokus istrage je na dozvolama za izvoz naoružanja i vojne opreme izdanim tokom 2016. godine.

Cijeli slučaj je otvoren kada su od vlasti Velike Britanije dvojica posrednika sa sjedištem u toj zemlji zatražila dopuštenja za posredovanje u provedbi bosanskohercegovačko-saudijskog dogovora o kupoprodaji municije.

Kritike zastupnika opozicije

Britanske vlasti su, nakon višemjesečnog razmatranja, odbile dati tražene saglasnosti, ali je municija iz Bosne i Hercegovine i bez britanskih posrednika našla put do Saudijske Arabije, i to u novembru 2015. i januaru 2016. godine.

Britanske vlasti su procijenile, navodi BIRN, kako postoji “neprihvatljivi rizik” da će meci završiti u pogrešnim rukama, jer su sumnjali da je njihov krajnji korisnik Saudijska Arabija, kako je to predstavljeno u dokumentima.

Zastupnik opozicijske Laburističke stranke Lloyd Russell-Moyle je kritizirao način na koji se Vlada bavila ovim slučajem, sugerirajući kako je ona svojim neodlučnim djelovanjem zapravo propustila priliku zaustaviti da municija “završi u rukama ISIL-a i drugih oružanih grupa”.

BIRN podsjeća kako je “poznato” da je Saudijska Arabija ranije preusmjeravala municiju i oružje iz balkanskih zemalja svojim saveznicima u Siriji i Jemenu te je dovođena u vezu s dostavljanjem oružja oružanim grupama.

Meci za automatsku pušku AK-47

Ministar za investicije u Odjelu za međunarodnu trgovinu Graham Stewart, koji je odgovoran za izdavanje izvoznih dozvola, kazao je kako su dozvole odbijene na osnovu “kalibra municije, veličine, vjerovatnog načina upotrebe i niza drugih kriterija”.

Polovina pošiljke iz Bosne i Hercegovine se sastojala od metaka za automatsku pušku “kalašnjikov” (AK-47), oružje koje saudijske sigurnosne snage ne koriste često, no uobičajeno je na ratištima Sirije i Jemena.

Stewart je priznao da njegov odjel nije kontaktirao odgovorne u Bosni i Hercegovini, ali je insistirao da se Velika Britanija sada neće izvinjavati, jer je provela sve što je potrebno prije donošenja odluka.

Russell-Moyle je kritizirao britansku Vladu, optuživši je kao suodgovornu za to što municija završava kod pripadnika oružanih grupa u Siriji.

Izvor: Agencije