Britanija mrakom obilježila početak Prvog svjetskog rata

Lideri širom svijeta su obilježili početak Prvog svjetskog rata (Reuters)

Svjetla širom Velike Britanije ugašena su u ponedjeljak navečer na jedan sat i tako je ta zemlja počast palima u Prvom svjetskom ratu odala nadahnuta proročanskim riječima tadašnjeg britanskog ministra vanjskih poslova.

“Svjetla se gase širom Evrope”, rekao je ministar Edward Grey jednom poznaniku neposredno prije nego što će Velika Britanija 4. augusta 1914. godine objaviti rat Njemačkoj. “Mi nećemo dočekati da se ponovno upale.”

Slavne britanske građevine, od Parlamenta do Tower Bridgea i Katedrale sv. Pavla, bile su od 22:00 sata (23 po srednjoevropskom) u mraku, a premijer David Cameron pozvao je Britance da na jedan sat pogase sva svjetla u kućama, osim jednog.

Rat svih ratova” donio je krvoproliće širom Evrope, a posebno u sjevernoj Francuskoj i Belgiji.

Samo jedna svijeća

Od 1914. do 1918. godine život je izgubilo blizu 17 miliona vojnika i civila.

Velika Britanija i Britansko carstvo izgubili su više od milion života.

Greyevo proročanstvo bilo je lajtmotiv mise u Westminsterskoj opatiji, u kojoj su sve svijeće ugašene i ostala je svijetliti tek jedna uljanica na grobu neznanog borca.

U 23:00 sata i ta je svijeća ugašena i tako je obilježen trenutak u kojem je prije tačno 100 godina Velika Britanija ušla u rat.

Državnici i članovi kraljevskih porodice okupili su se u ponedjeljak u Belgiji, na obilježavanju 100. godišnjice njemačke invazije na tu zemlju u Prvom svjetskom ratu.

Među goste na svečanosti u Liegeu pozvani su i njemački predsjednik Joachim Gauck, francuski predsjednik Francois Hollande, španski kralj Filip VI, belgijski suveren Filip i vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, William i Kate.

Pozvani su i predsjednici Albanije, Armenije, Austrije, Bugarske, Irske, Malte, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

‘Rat za slobodu’

Ovog ljeta širom Evrope i svijeta održavaju se svečanosti povodom 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

U ponedjeljak su to obilježili Australija i Novi Zeland.

Blizu 61.000 Australaca i više od 18.000 Novozelanđana izgubilo je život u tom sukobu, koji je aktuelni australski premijer Tony Abbott nazvao “ratom za slobodu”.

“Od tadašnjih gotovo pet miliona stanovnika više od 400.000 je sudjelovalo u ratu, više od 300.000 je služilo u prekomorskim zemljama, više od 150.000 je ranjeno, a gotovo 60.000 poginulo”, podsjetio je on na svečanosti u Canberri.

Na Novom Zelandu je topovskom paljbom u luci u Wellingtonu obilježeno 100 godina otkako je Njemačka objavila rat Francuskoj.

Izvor: Agencije