Britanija neće objaviti izvještaj o finansiranju ekstremizma

U izvještaju se navodi da je finansiranje izvana bilo značajan izvor prihoda za manji broj organizacija (EPA)

Vlada Velike Britanije saopćila je u srijedu da neće objaviti kompletan izvještaj o izvorima finansiranja ekstremizma u ovoj zemlji, izazvavši optužbe opozicije da ministri pokušavaju zaštititi svog saveznika Saudijsku Arabiju.

Izvještaj, čiju je izradu u novembru 2015. godine naredio tadašnji premijer David Cameron, predat je Vladi prošle godine, a ministri su pod pritiskom da objave njegove nalaze nakon tri smrtonosna napada u Velikoj Britaniji od marta, za koje su okrivljeni ekstremisti, javlja Reuters.

Ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd je kazala da je, iako neke ekstremističke organizacije primaju stotine hiljada funti, ona odlučila da izvještaj neće biti u potpunosti objavljen.

Male donacije

“Razlog je što izvještaj sadrži veliku količinu ličnih informacija te zbog nacionalne sigurnosti”, kazala je Rudd u pisanom saopćenju Parlamentu.

Po riječima Rudd, u izvještaju se navodi da je najčešći izvor podrške za ove organizacije bio u vidu malih, anonimnih donacija od ljudi koji se nalaze u Velikoj Britaniji.

U izvještaju se, također, navodi da je finansiranje izvana bilo značajan izvor prihoda za manji broj organizacija.

“Podrška izvana je omogućila pojedincima da se educiraju na institucijama koje podučavaju krajnje konzervativan oblik Islama i pružaju krajnje konzervativnu literaturu i predavače britanskim islamskim ustanovama. Neki od ovih pojedinaca su od tada postali razlog za zabrinutost”, navodi se u saopćenju Amber Rudd.

Kritičari su u ovoj odluci vidjeli pokušaj da se zaštiti Saudijska Arabija, moćan saveznik Velike Britanije i najveći svjetski izvoznik nafte.

Izvor: Agencije