Britanija odgovara Merkel: Ostajemo snažan partner EU

Amber Rudd, Velika Britanija, Ministrica unutarnjih poslova
Rudd: Bit ćemo snažan partner Njemačkoj i EU u odbrani, sigurnosti i, nadamo se, u trgovini (Reuters)

Velika Britanija će ostati snažan saveznik Europske unije iako napušta taj blok, poručila je u ponedjeljak ministrica unutarnjih poslova nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel dan ranije sugerirala da se Europa više ne može osloniti na Sjedinjene Države i Britaniju.

“Istodobno s početkom pregovora o napuštanju Europske unije, bit ćemo u mogućnosti ponovno uvjeriti Njemačku i druge europske zemlje da im namjeravamo ostati snažan partner. Snažan partner u obrani, sigurnosti i, nadamo se, u trgovini”, kazala je ministrica Amber Rudd za radio BBC, kako prenosi Hina.  

Njemačka kancelarka izjavila je u nedjelju nakon povratka sa summita G7 u Italiji kako SAD više nije pouzdan partner.

‘Uzdati se u vlastite snage’

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana”, rekla je Merkel na političkom skupu u Muenchenu.

Summit na Siciliji je završio razočaravajuće zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika.

Merkel je poručila kako se Europa sada mora uzdati u vlastite snage, ukazujući na novonastalu situaciju s Trumpom, ali i na predstojeći Brexit.

“Mi Europljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke“, rekla je njemačka kancelarka, istaknuvši da treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te s Rusijom.

Izvor: Agencije