Britanija optužuje Moskvu za dezinformiranje u ‘aferi Skripalj’

Ruslan Boširov, Aleksandar Petrov, Novičok
London drži da su napad izvela dvojica časnika vojne obavještajne službe GRU (EPA)

Britansko veleposlanstvo u Moskvi optužilo je u petak Rusiju za dezinformiranje u ‘aferi Skripalj’, po imenu bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja otrovanog nervnim agensom zajedno s kćeri u Velikoj Britaniji, u kojoj London optužuje rusku obavještajnu službu.

Veleposlanik Laurie Bristow je u petak pozvao strane diplomate da im prenese britansko stajalište o toj aferi, koja je izazvala krizu bez presedana između Moskve i Londona i koja je dodatno pogoršala napetosti između Rusije i Zapada.

“Od ožujka je predočeno 37 verzija događaja”, objasnilo je britansko veleposlanstvo na Twitteru nakon tog sastanka iza zatvorenih vrata, pozivajući se na izjave glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, kako prenosi Hina.

Ambasada: Snimke dviju različitih kamera

U srijedu je Zaharova tijekom jedne tv emisije insinuirala da je London objavio lažne snimke, koje su trebale prikazivati dolazak u Veliku Britaniju dvojice muškaraca optuženih da su otrovali Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju.

“Marija Zaharova je pitala zašto su snimke nadzornih kamera snimljene istovremeno. To su snimke dviju različitih kamera, postavljenih u dva hodnika u području dolazaka”, u londonskoj zračnoj luci Gatwick, objasnila je britanska diplomacija.

“Veliku Britaniju zabrinjavaju aktivnosti ruske vlade, a ne ruskog naroda”, nastavilo je veleposlanstvo u tom nizu tweetova.

U petak je Zaharova ponovo na tjednoj konferenciji za novinare zanijekala upletenost Rusije u pokušaj ubojstva, optuživši britansku vladu da živi u “informatičkoj praznini”.

Nalozi za hapšenje

London drži da su napad izvela dvojica časnika vojne obavještajne službe GRU, koje je britanska policija identificirala kao ruske državljane Aleksandera Petrova i Ruslana Boširova, dva imena koja bi mogla biti lažna.

Protiv njih su izdani uhidbeni nalozi.

Od početka Velika Britanija optužuje Moskvu da stoji iza napada, koji je izazvao najtežu diplomatsku krizu između Kremlja i Zapada.

Sergej i Julija Skripalj su preživjeli trovanje, kao i jedan policajac koji im je došao u pomoć.

Izvor: Agencije