Britanija osniva pomorsku bazu u Bahreinu

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond boravi u Bahreinu na međunarodnom forumu o sigurnosti (Reuters)

Velika Britanija planira gradnju prve mornaričke baze na Bliskom istoku otkako se 70-tih godina prošlog stoljeća povukla iz te regije, objavio je u subotu ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

Hammond tvrdi da će postati najveći centar operacija izvan Velike Britanije i glavno sjecište akcija u Perzijskom zaljevu.

Otkrio je da će se u nedjelju potpisati sporazum o sigurnosti s Bahreinom koji će omogućiti Britaniji osnivanje baze u toj zaljevskoj zemlji.

Nadogradnja u luci Mina Salman

Hammond boravi u Bahreinu na međunarodnom forumu o sigurnosti.

U priopćenju britanskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da sporazum predviđa nadogradnju postrojenja u luci Mina Salman.

U njoj su trajno smještena četiri minolovca britanske mornarice, a služi i kao potpora britanskim razaračima i fregatama u Zaljevu.

Završetak u iduće dvije godine

Prema sporazumu, Britanija planira proširiti postojeća postrojenja koja bi Kraljevskoj mornarici služila kao puna operativna baza i mjesto gdje bi planirala i smjestila vojnike i opremu za pomorske operacije.

Komodor Keith Blount, zapovjednik mornarice i zamjenik koalicijskih pomorskih snaga, rekao je da bi baza, u kojoj bi boravilo 00 vojnika, mogla biti gotova u iduće dvije godine.

Bila bi to druga mornarička baza koalicijskih snaga u Bahreinu u kojem je već smještena 5. američka flota.

Izvor: Al Jazeera i agencije