Britanija osudila gradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Johnson: 'Širenje naselja ilegalno je po međunarodnom zakonu i ne pogoduje miru' (AP)

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson osudio je saopćenje Vlade Izraela o izgradnji najmanje 3.000 stambenih jedinica na Zapadnoj obali.

“Osuđujemo najavu izgradnje dodatnih stambenih jedinica na Zapadnoj obali. Širenje naselja ilegalno je po međunarodnom zakonu i ne pogoduje miru. Ovo povećanje aktivnosti na širenju naselja otežava postizanje dvodržavnog rješenja, u kojem je Izrael siguran od terorističkih napada, a palestinska država održiva i suverena”, rekao je on, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Prošle sedmice izraelska komisija odobrila je planove za prva nova židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u dva desetljeća, pisali su izraelski mediji.

Palestinci su osudili taj čin, koji se protivi godinama međunarodnog pritiska da se izbjegavaju takve mjere.

Udarac mirovnim pregovorima

Ako se one ostvare, sagradit će se približno 1.800 novih domova na Zapadnoj obali, što će zadati dodatni udarac oživljavanju mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

Ova odluka Izraela stiže nakon što je Vlada u martu odlučila izgraditi novo naselje Amichai, koje će biti dom za približno 300 naseljenika, koji su u februaru izbačeni iz drugog naselja Amone.

Izraelski Vrhovni sud naredio je to iseljenje nakon što je presudio da su njihovi domovi izgrađeni ilegalno na privatnom palestinskom zemljištu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tada se obavezao da će im pronaći novi dom na Zapadnoj obali, gdje živi približno 400.000 židovskih naseljenika i 2,8 miliona Palestinaca.

Izvor: Agencije