Britanija: Pregovori o napuštanju EU početkom 2017.

„U prvoj polovini sljedeće godine trabao bi se aktivirati Član 50", rekao je Johnson (EPA)

Velika Britanija će pokrenuti formalnu proceduru napuštanja Evropske unije početkom sljedeće godine i možda neće biti potrebe da se o razilaženju pregovara dvije godine, izjavio je danas britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

“Sada razgovaramo sa našim evropskim prijateljima i partnerima u očekivanju da u prvoj polovini sljedeće godine aktiviramo član 50”, rekao je Johnson.

On je, prenio je Reuters, kazao da će u formalnom obavještanju, koje London treba tim povodom da uputi Briselu, “Britanija iznijeti neke prijedloge”.

Prema njegovim riječima, vjerovatno proces izlaska Velike Britanije iz EU neće trajati dvije godine.

EU spremna

Ranije je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao da će Velika Britanija vjerovatno početkom 2017. pokrenuti formalni zahtjev za izlazak iz Evropske unije, napominjući da je EU spremna za to, već koliko sutra.

Prema njegovim riječima, EU je “dobro pripremljena” i može da počne proceduru “već sutra”, prenosi AFP.

On je rekao da će predstojeći pregovori sa Londonom o Brexitu biti vođeni u interesu preostalih 27 članica Unije, a ne Britanije.

“Apsolutno je jasno da naše procedure i pravila propisani veoma precizno u našim ugorovima, treba da zaštite naše interese, interese 27 članica, a ne one zemlje koja odlazi”, naglasio je Tusk.

Sloboda kretanja radnika i osoba

Isto je potvrdio i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker koji je rekao da se Britaniji ne može dozvoliti pristup tržištu EU, ako ne prihvati slobodu kretanja radnika, koja je u njegovoj osnovi.

“Želimo da imamo veoma dobre i bliske odnose sa Britanijom. U isto vreme, nije moguće da pregovori sa njom donesu štetu našim interesima”, rekao je Juncker.

On je naglasio da EU ostaje pri svojoj poziciji da se sloboda kretanja radnika i osoba mora omogućiti.

“To nije igra između premijera koji odlazi i premijera koji ostaju, riječ je o ljudima u Evropi. Tako da ne vidimo nikakvu mogućnost kompromisa po tom pitanju”, zaključio je Juncker.

Izvor: Agencije