Britanija protiv brendiranja cigareta

Britanski proizvođač duhana Imperial Tobacco Group najavio da će braniti svoja prava na sudu (Getty Images)

Britanski parlament odobrio je prijedlog zakona kojim se zabranjuje stavljanje loga i brenda proizvođača na kutije cigareta, izazvavši žustre prijetnje sudskim tužbama britanske industrije duhanskih proizvoda koja godišnje uprihodi 29 milijardi dolara.

Ta mjera, kojom se želi poboljšati zdravlje stanovništva i smanjiti broj mladih pušača, vjerovatno će smanjiti profit proizvođača cigareta, navodi agencija Hina.

Istu je stvar 2012. napravila Australija, propisavši da se cigarete moraju prodavati u običnim maslinastozelenim kutijama s fotografijama na kojima se prikazuju štetni učinci pušenja.

Nakon dugogodišnje političke rasprave, lobiranja i konsultacija s javnošću britanski su parlamentarci uvjerljivom većinom glasali za prijedlog zakona sa 367 glasova “za” i 113 “protiv”.

“Želimo da sva djeca u našoj zemlji rastu bez tereta bolesti koje uzrokuje duhan”, rekla je ministrica zdravstva Jane Ellison u pisanoj izjavi, napominjući da će zakon na snagu stupiti najkasnije do maja iduće godine.

Podrška javnog mnijenja

O prijedlogu zakona još mora raspraviti i odobriti ga Dom lordova i tek tada će postati zakon.

Imperial Tobacco Group, jedan od najvećih britanskih proizvođača duhanskih proizvoda već se oglasio, rekavši da, ako se spomenuta mjera pretoči u zakon, “neće imati drugog izlaza nego braniti svoja prava na sudu”.

Nova pravila najprije bi se primjenjivala samo u Engleskoj, no Velška vlada rekla je da će učiniti isto, a Sjeverna Irska i Škotska razmatraju poduzimanje sličnih koraka.

Od bolesti povezanih s uživanjem duhanskih proizvoda u svijetu godišnje umire šest miliona ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi ih do 2030. moglo biti i osam miliona.

Ispitivanje javnog mnijenja provedeno u februaru pokazalo je da 72 posto Britanaca podržava pakiranje cigareta u iste jednobojne kutije, dok se protiv izjasnilo tek 15 posto njih.

Izvor: Agencije