Britanija: Slobodna komunikacija kriminalaca i pedofila na WhatsAppu

WhatsApp, Internet, Aplikacija, Mobitel
Indija je ključno tržište za Facebookov servis slanja poruka WhatsApp (EPA)

Velika Britanija smatra kako aplikacija WhatsApp svojom uslugom šifrirane komunikacije između korisnika omogućuje pedofilima i skupinama organiziranih kriminalaca da djeluju izvan ruke zakona, pozivajući tu tvrtku da što brže djeluje kako bi pomogla vladi u borbi protiv kriminala.

Nakon četiri napada u Britaniji u kojima je ove godine poginulo 36 osoba, britanski su ministri više puta tražili od internetskih tvrtki da učine više u vezi s borbom protiv ekstremističkog sadržaja i omoguće pristup šifriranoj komunikaciji

Suočena s otporom korporacija, premijerka i bivša ministrica unutarnjih poslova Theresa May nakon smrtonosnog napada na London Bridgeu u lipnju predložila je pokušaj regulacije interneta. 

‘Potrebna veća hitnost’

Takav javni prijekor na račun WhatsAppa, koji još nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom, znak je frustracije unutar britanske vlade, prenosi Hina. 

“Znamo da ‘end-to-end’ usluge šifriranja, poput one WhatsAppove, koriste i pedofili”, istaknula je sadašnja ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd u Manchesteru.

“Ne prihvaćam da je pravo tvrtki da im dopušta, kao i drugim kriminalcima, djelovati izvan dosega snaga sigurnosti”, smatra Rudd.

“Moramo od tvrtki tražiti da djeluju brže i agresivnije. One imaju sredstva za to i potrebna je veća hitnost”, dodala je ministrica. 

WhatsApp, aplikacija u vlasništvu Facebooka, kao i konkurentske tvrtke koje korisnicima omogućuju komunikaciju tekstom, videom i fotografijama, koristi tzv. “end-to-end” šifriranje, zbog kojeg se poruke mogu čitati samo na uređajima tih korisnika.

Bez tog pristupa sigurnosne snage ne mogu čitati njihove poruke. 

Rudd je pozvala i tehnološke divove poput Facebooka, Googlea, Microsofta i Twittera da odu korak dalje u borbi protiv ekstremističkih sadržaja. 

Tehnološka industrija odgovara da je voljna pomagati vladama u uklanjanju takvih sadržaja, no da treba održati ravnotežu između državne sigurnosti i sloboda koje su temelj demokratskih društava.

MI5 i FBI: ‘Trebamo pristup komunikaciji’

Britanska tajna služba MI5 naglasila je kako joj je potreban pristup šifriranoj komunikaciji kako bi sprječavala terorističke napade.

Američki FBI također je pozvao na omogućavanje pregleda takve komunikacije, ali Kongres to zasad odbija. 

Ministar sigurnosti Ben Wallace, koji je zadužen za borbu protiv terorizma i zakone o podacima o komunikaciji, istaknuo je da ga uznemiruje činjenica da komunikacija pod šifrom sprječava sigurnosne snage da prate razgovore kriminalaca. 

“Na dnevnoj bazi vidimo kako ‘end-to-end’ šifriranje štiti pedofile i organizirani kriminal, te je vrlo uznemirujuće u mome poslu kad znam da dva pedofila razgovaraju i mi mislimo da planiraju otmicu djeteta, no ne znamo kako prodrijeti u njihov razgovor”, rekao je Wallace.

Izvor: Agencije