Britanija: Stotine maloljetnika posjeduju oružje

Više stotina djece od 13 i manje godina posjeduje sačmarice (EPA)

Prema podacima britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, više stotina djece od 13 i manje godina u Engleskoj i Velsu imaju dozvolu za posjedovanje sačmarice.

Ukupno je 313 mladih u navedenoj godišnjoj dobi do aprila posjedovalo oružane listove, javljaju agencije.

Statistika Ministarstva unutrašnjih poslova objavljena je prvi put na osnovu Zakona za slobodu informacija i otkriveno je da su oružane listove dobijala i djeca od osam godina.

Nema minimalne starosne granice za zahtjev za posjedovanje sačmarice, ali Zakon zabranjuje djeci da ih koriste bez nadzora odrasle osobe dok ne napune 15 godina.

Protest američkih zakonodavaca

U Sjedinjenim Američkim Državama također se u velikom broju država oružje legalo prodaje građanima.

O tome se, s vremena na vrijeme, vode žustre rasprave i ističu zahjtevi za zabranom prodaje oružja građanima te o izmjeni zakona koji to reguliraju.

Tako je krajem juna Dom zastupnika Kongresa SAD-a, koji kontroliraju republikanci, prekinuo zasjedanje nakon protesta demokratskih zastupnika, koji su tražili glasanje o zakonu o kontroli oružja.

“Dvanaest puta smo u Kongresu pokušali izglasati da osobe koje nadziru sigurnosne agencije ne mogu kupovati oružje. Republikanci su svaki put onemogućili glasanje”, rekao je tada Joe Crowley, demokratski kongresmen.

Izvor: Agencije