Britanija traži pomoć Evrope protiv ruskih špijunskih mreža

U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata May je protjerala 23 ruska diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni (Reuters)

Britanija traži pomoć drugih evropskih zemalja u preduzimanju akcije protiv ruskih špijunskih mreža koje možda pripremaju slične napade poput onog nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Britaniji, rekli su diplomati.

Britanska premijerka Theresa May pozvat će na “koordinisanu akciju” vlada EU-a na samitu u Briselu u četvrtak, a također će pokušati uvjeriti čelnike Unije da direktno osude Rusiju zbog napada u Salisburyju.

May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Evropi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripalj, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kćerka pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u engleskom gradu 4. marta.  

U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata May je protjerala 23 ruska diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni. Moskva, koja opovrgava bilo kakvu upletenost u napad, uzvratila je istom mjerom.

“Britanija kaže da ima tih mreža koje organizuju takve stvari kao u Salisburyju i da bi bilo dobro da zajedno krenemo u akciju protiv njih”, rekao je jedan visoki diplomat EU-a.

“Već su pristupili bilateralno državama EU-a u vezi s tim pitanjem i danas će May više reći o tome čelnicima EU-a”.

May će vršiti pritisak na čelnike EU-a

Drugi diplomat rekao je da su neke države voljne nešto zajedno preduzeti kao reakciju na slučaj “Skripalj”. To bi se moglo napraviti bilateralno izvan EU-a kako se ne bi vršio prevelik pritisak na članice koje su zabrinute za svoje veze s Moskvom, dodao je.

Nevoljkost dijela zemalja, među kojima su Grčka i Mađarska, znači da se u nacrtu zajedničke izjave čelnika EU-a sada samo kaže da “krajnje ozbiljnom” smatraju procjenu Londona da je Rusija vrlo vjerovatno odgovorna za taj napad.

Međutim, May će vršiti pritisak na čelnike EU-a da direktno optuže Moskvu za trovanje Skripalja i njegove kćerke, koji su u kritičnom stanju.

Jedan britanski zvaničnik potvrdio je da London želi raditi s grupama zemalja na dijeljenju obavještajnih podataka što se tiče špijunskih mreža.

Izvor: Agencije