Britanija tvrdi da nema dogovora o diplomatama sa Rusima

Velika Britanija je protjerala 23 ruska diplomata zbog optužbi da Kremlj stoji iza napada nervnim agensom na bivšeg dvostrukog agenta Skripalja (EPA)

Velika Britanija još nije postigla dogovor sa Rusijom o povratku diplomatskog osoblja izbačenih iz zemlje nakon incidenta u Salisburyju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije.

“Dijalog o diplomatskim vizama s Rusijom bio je u toku i još prije događaja u Salisburyju. Redovno razmjenjujemo vize za diplomatsko osoblje i nećemo komentirati pojedinačne slučajeve. Za sada nikakav novi dogovor nije postignut. Nije bilo promjene po pitanju naše pozicije o ruskom diplomatskom prisustvu u Velikoj Britaniji, uključujući i mjere koje su na snazi od Salisburyju”, saopćio je glasnogovornik ministarstva, prenosi TASS.

Ranije u petak ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko izjavio je da su Moskva i London postigli su sporazum o postepenom vraćanju osoblja u diplomatske misije od januara 2019.

“Postigli smo okvirni dogovor da ćemo početi vraćati diplomatsko osoblje u Moskvu i London u januaru”, navela je novinska agencija TASS ruskog ambasadoru, koji je to rekao u televizijskom intervjuu.

Potvrde iz ambasade

“Nisam siguran da će se to (povratak) dogoditi svim zaposlenicima, ali barem će pola osoblja biti vraćeno”, dodao je.

Glasnogovornik ambasade potvrdio je navode.

Velika Britanija je protjerala 23 ruska diplomata zbog optužbi da Kremlj stoji iza napada nervnim agensom na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku u Salisburyju, u martu ove godine.

Rusija, koja odbacuje optužbe za umiješanost u trovanje, je uzvratila protjerivanjem jednakog broja britanskih diplomata.

Izvor: Agencije