Britanija: Za borbu protiv ruske propagande 112 miliona eura

Britanija je bezuvjetno posvećena održavanju evropske sigurnosti, navodi se iz ureda May (EPA)

Britanska premijerka Theresa May namjerava označiti Rusiju “neprijateljskom državom” i izdvojiti 100 miliona funti za borbu protiv ruske propagande.

“Moramo otvorenih očiju pratiti akcije neprijateljskih država, kao što je Rusija, koje pokušavaju uništiti našu zajedničku snagu”, reći će u petak May na samitu Istočnog partnerstva u Briselu, prema saopćenju njenog ureda.

U saopćenju se dodaje da će May obećati 100 miliona funti (112 miliona eura) za borbu “protiv (ruskog) dezinformiranja” u bivšoj sovjetskoj regiji tokom sljedećih pet godina, prenosi EU Observer.

“Samit naglašava da je od ključne važnosti da evropske zemlje zajedno rade na zaštiti naših zajedničkih vrijednosti i ideala”, kazat će britanska premijerka.

Posvećenost sigurnosti

May će također reći da Velika Britanija možda napušta Evropsku uniju, ali da ne napušta Evropu i da je “bezuvjetno posvećena održavanju evropske sigurnosti”, prenosi Beta.

Evropska unija formirala je posebnu radnu grupu Istočni Stratkom (Stratcom East), čiji je glavni zadatak zaustavljanje ruskih dezinformacija u istočnoj Evropi.

May će se pridružiti gotovo 20 čelnika EU-a, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali ne i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, na samitu Istočnog partnerstva.

Na samitu će učestvovati i čelnici Armenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine i šef diplomatije Bjelorusije.

Izvor: Agencije