Britanija: Zahtjevi Kataru moraju biti odmjereni

Velika Britanija poziva zaljevske zemlje da pronađu način da se smanje tenzije (Getty Images)

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije kazao je da se diplomatska kriza u Zaljevu može prevazići samo ukoliko se budu razmotrili “odmjereni i realni” uvjeti. On je dao izjavu nedugo nakon što su saveznici pod vodstvom Saudijske Arabije postavili Kataru ultimatum od 13 tačaka.

“Jedinstvo Zaljeva može se obnoviti samo ukoliko sve uključene zemlje budu željele raspravljati o uvjetima koji su odmjereni i realni”, kazao je Boris Johnson u petak, navodi se u saopćenju britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Velika Britanija poziva zaljevske zemlje da pronađu način da se smanje tenzije te ukinu embargo i ograničenja koja utječu na svakodnevni život ljudi u regiji”, dodao je Johnson.

Tenzije između zaljevskih susjeda nastale su 5. juna, kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat prekinuli veze s Katarom i nametnuli blokadu toj državi, tvrdeći da podržava “terorizam”.

Saveznici predvođeni Saudijskom Arabijom nisu izložili nikakve dokaze, a Katar je u više navrata negirao tvrdnje, nazvavši ih neosnovanim.

Lista zahtjeva

Zaljevske zemlje su ranije u petak izdale listu zahtjeva za okončanje krize, među kojima je i gašenje Al Jazeere i reduciranje odnosa s Iranom.

U listi od 13 zahtjeva, koju je Dohi predao Kuvajt, zemlje također traže da Katar prekine sve navodne veze s Muslimanskom braćom i drugim grupama, uključujući Hezbollah, Al-Kaidu i ISIL.

Četiri države dale su Dohi rok od deset dana da ispuni zahtjeve, među kojima je i plaćanje kompenzacije u neodređenom iznosu.

U međuvremenu, Ujedinjeni narodi su u petak saopćili da su duboko zabrinuti situacijom u Zaljevu te kako se nadaju da će kriza biti prevaziđena dijalogom, shodno međunarodnom pravu.

Prije dva dana američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je kako se Washington nada da će Saudijska Arabija i zaljevski partneri uskoro predati Kataru “razumnu i provodivu” listu zahtjeva kako bi se riješila diplomatska kriza.

Izvor: Al Jazeera i agencije