Britanki odobreno da tuži saudijskog princa

Harb tvrdi da je bila tajno vjenčana za kralja Fahda 1968. godine, kada je on bio princ i ministar unutrašnjih poslova (AFP)

Bivšoj supruzi preminulog saudijskog kralja Fahda odobreno je da tuži njegovog sina zbog navodno neisplaćenog novca, javlja Anadolija.

Janan Harb tvrdi da je bila tajno vjenčana za kralja Fahda 1968. godine, kada je on bio princ i ministar unutrašnjih poslova. Harb je navela sudu kako je imala 19 godina kada su se ona i kralj Fahd tajno vjenčali.

Tvrdi kako joj je, nakon što je 1982. godine postao kralj Saudijske Arabije, Fahd obećao da će je finansijski zbrinuti do kraja njenog života.

Ipak, nakon što je doživio moždani udar 2005. godine, finansijska podrška je prestala, a kralj Fahd je iste godine preminuo.

Advokati koji zastupaju princa tvrde da on ima pravo na “državni imunitet”. Sudija je ipak presudio da on više nema pravo na državni imunitet, jer je kralj preminuo.

Sudija Rose, koji je predsjedavao presudom, istakao je kako “princ nije pružio nikakav odgovor kada je riječ o optužbama gospođe Harb. Njegovi podnesci bili su ograničeni na osporavanje nadležnosti suda”.

“Zakon u ovom području je već ustanovljen i potvrđuje da lični imunitet prestaje kada lider države više nije u Uredu iz određenog razloga”, istakli su advokati koji su zastupali Harb.

Susret u Londonu

Sin kralja Fahda, princ Abdul Aziz, pristao je da se sastane s Janan Harb u Londonu 2003. godine.

Ona navodi da je na tom sastanku princ izrazio spremnost da časno ispoštuje uvjete obećanja koje joj je njegov otac dao u smislu finansijske pomoći.

Tačnije, princ Abdul Aziz ponudio joj je ukupnu sumu od 20 miliona dolara i dva imanja u centralnom dijelu Londona, te je Harb prihvatila ponudu.

Zauzvrat, Janan Harb je obećala princu da će poduzeti korake vezano za povjerljivost informacija koje je dala svojim pravnim savjetnicima, a koje se tiču njene veze s preminulim kraljem.

Harb tvrdi da je ispunila svoj dio dogovora, ali da zauzvrat nije primila 20 miliona dolara i dva imanja u centralnom dijelu Londona.

Izvor: Agencije