Britanska monarhija bogatija nego ikad prije

Drugi najvažniji izvori kraljevskog bogatstva su Vojvodstva Lanchester i Cornwall, čija se imovina procjenjuje na 3,5 milijardi dolara (EPA)

Uprkos pričama o propasti i padu britanske kraljice Elizabeth II na listama najbogatijih, britanska monarhija će danas, kada kraljica postane monarh koji najduže vlada Ujedinjenim Kraljevstvom, postati najbogatija u historiji.

Reutersova analiza imovine monarhije pokazuje da je ona uvećala svoje bogatstvo tokom nekoliko decenija zahvaljujući rastu cijena nekretnina i zemljišta, pa ono sada teži  34,8 milijardi dolara.

Ta cifra nije dovoljna da bi se britanska monarhija našla na jednom od prvih 10 mjesta na Forbesovoj globalnoj listi najbogatijih koju predvodi Bill Gates, ali jeste dovoljna za mjesto među prvih 20, u rangu agencije Bloomberg ili osnivača Facebooka Marka Zuckerberga.

Kraljevska riznica

Ipak, procjena bogatstva monarhije je komplikovana, jer je dio imovine u privatnom vlasništvu, dio je u vlasništvu kompanije za nekretnine, The Crown Estate, a dio u vlasništvu države koji je samo pod upravom monarha za vrijeme njegove vladavine.

Buckinghamska palata navodi da The Crown Estate, koja investira i upravlja nekretninama monarhije i čiji se kapital procjenjuje na 17 milijardi dolara, ne pripada kraljici.

Drugi najvažniji izvori kraljevskog bogatstva su Vojvodstva Lanchester i Cornwall, čija se imovina procjenjuje na 3,5 milijardi dolara.

Kraljevska riznica, u kojoj se stoljećima sakupljaju dragocjenosti, procjenjena je na 14 milijardi dolara, prema podacima konsultantske kuće Brand Finance.

Ni u Reutersovoj, ni u procjeni Brand Financea nisu uključene rezidencije kraljevske porodice kao što su Buckinghamska palata, Windsor ili Balmoral.

Također je složen proces razdvojiti šta pripada pojedincima koji trenutno čine kraljevsku porodicu i imovinu koju su prikupile prethodne generacije tokom 1.000 godina vladavine.

Neto profit Crown Estatea sporo je rastao tokom prvih godina vladavine kraljice Elizabeth II, da bi u periodu od 1962. do 1982. pao 19 posto, a krajem 1980-ih ponovo počeo da raste.

Od izbijanja globalne finansijske krize 2007, vrijednost imovine kojom upravlja Crown Estate više je nego udvostručena na 11 milijardi funti.

Površina imanja pod upravom kompanije je sada za 242,81 kvadratni kilometar veća u odnosu na 1958, kada je monarhija upravljala površinom od 1.375,93 kvadratnih kilometara.

Kada se tome dodaju imanja Vojvodstava Lanchester i Cornwall i privatne rezidencije kraljice Balmoral i Sandringham, monarhija upravlja zemljištem gotovo iste površine kao ono kojim upravlja britansko Ministarstvo odbrane od 2.428,11 kvadratnih kilometara.

Najduža vladavina

Privatna imovina kraljice je, međutim, ostaje predmet špekulacija. Procjene privatnog bogatstva kraljice uglavnom uključuju njene posjede Balmoral i Sandringham i investicioni portfolio vrijedan 160 miliona dolara, sačinjen mahom od akcija vodećih britanskih kompanija.

Kraljica je, sa procijenjenim bogatstvom od 340 miliona funti, ove godine ispala sa liste 300 najbogatijih Britanaca koju sastavlja Sunday Times.

Od srijede, 9. septembra u 17:30 po lokalnom vremenu, kraljica Elizabeth II (89) će postati monarh koji najduže vlada Ujedinjenim Kraljevstvom, pretekavši kraljicu Victoriju.

Elizabeth II će na britanskom prijestolju biti 23.226 dana, 16 sati i 30 minuta.

Najduže vladajući živi monarh u svijetu ipak nije britanska kraljica, nego kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej koji vlada šest godina duže od Elizabeth II.

Izvor: Agencije