Britanska nezavisnost po islandskom modelu

Na listi je Island zauzeo prvo mjesto, ispred Švicarske i Finske (Arhiva)

Zagovornici izlaska Velike Britanije iz Evropske unije mišljenja su da njihova zemlja treba urediti svoje odnose s EU-om po uzoru na Norvešku i Island.

Iako Island nije član Unije, građani te otočke države podjeljeni su u vezi s pitanjem da li je za Veliku Britaniju bolje da napusti EU, ili ostane članica.

Za političare koji zagovaraju izlazak iz EU-a Velika Britanija se treba ugledati na Island. Baš kao Velika Britanija, i Island je zemlja s ponosnom otočkom tradicijom. Island s Evropom ima ekonomske veze, ali nisu, kako kažu, okovani staljinističkim ograničenjima zvaničnog Brisela.

U tome ih podržava islandski poduzetnik i “kralj ribara” Kristian Loftsson. Bez ograničenja izvozi meso kita u Japan i skušu u Kinu, a ribarske brodove kupuje u Turskoj. Svi ti poslovi su mogući jer EU ne može regulirati trgovinske odnose Islanda, koji nije njena članica. Tvrdi da će Velika Britanija imati koristi ukoliko napusti EU.

“Zalažem se za jedinstveno tržište u Evropi i saradnju sa zemljama članicama. Na početku je bilo dobrih stvari, ali EU je sada izrasla u čudovište. Po meni, Velika Britanija bi trebala izaći iz EU-a”, rekao je Loftsson.

Šengenska zona ključ uspjeha

Nezaposlenost je na Islandu dva posto i zemlju svake godine posjeti milion turista, što je tri puta više od broja njenih stanovnika. Island je smrznuta zemlja meda i mlijeka za protivnike ostanka u EU.

“Island je pokušao ući u EU, ali su odustali nakon finansijske krize i kolapsa banaka te napora kreditora da vrate uložena sredstva. Island je jednostavno pustio banke da propadnu, nakon čeka se ekonomija oporavila. Da je Island tada bio članica EU-a, ta zemlja bi vjerovatno završila kao Grčka”, izvještava Al Jazeerin novinar Laurence Lee.

S druge strane, neophodno je znati da je Island, također, dio šengenskog bezviznog režima, što je ključ uspjeha ogromne turističke industrije. Zagovornici britanskog napuštanja EU-a ignoriraju taj dio priče o Islandu.

“Ako tvrdite da imate problema s prilivom migranata, a nemate dovoljno utjecaja na politiku EU-a, zar ćete to riješiti vraćanjem utjecaja i otvaranjem granica?”, postavlja pitanje vođa islandske Socijaldemokratske partije Arni Pall Arnason.

Jako je teško upoređivati državu od oko 300.000 stanovnika, čija se ekonomija zasniva na ribarenju i turizmu, s Velikom Britanijom, koja ima vodeću ulogu u Evropi i mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pobornike Brexita takvi stavovi ne zanimaju i za njih je Island primjer nezavisnosti.

Izvor: Al Jazeera