Britanska policija ima 200 svjedoka napada na ruskog špijuna

Britanska policija identificirala je više od 200 svjedoka i 240 dokaza u istrazi o napadu nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer, objavila je u subotu ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova kći Julia (33) od prošle su nedjelje u bolnici u kritičnom stanju, nakon što su pronađeni onesvješteni na klupi u gradu Salisburyju na jugu Engleske.

“Dvije žrtve ostaju u bolnici, kritično su ali stabilno”, rekla je Rudd novinarima nakon sastanka sigurnosnog kabineta Cobre, prenosi Hina.

Dodala je da je Nick Bailey, policajac kojem je pozlilo nakon dolaska na poprište napada, i dalje ozbiljno bolestan, ali je u stanju komunicirati s obitelji.

U istrazi 250 protivterorističkih policajaca

Rudd je rekla da je više od 250 protuterorističkih policajaca uključeno u istragu koja se vodi “brzo i profesionalno”.

Brojni britanski mediji i političari nagađaju da je Rusija umiješana u napad na Skripalja, ali Rudd je ponovila da je još prerano reći tko je odgovoran i da policiji treba neko vrijeme da utvrdi sve činjenice.

Velika Britanija u petak je poslala specijalne jedinice u Salisbury koje pomažu pri uklanjanju potencijalno kontaminiranih predmeta iz malog engleskog grada u kojem su u nedjelju otrovani bivši ruski tajni agent i njegova kći.

Britanska policija priopćila je da je 21 osoba tražila pomoć u bolnici zbog izloženosti nervnom agensu korištenom u napadu na bivšeg ruskog špijuna.

Osuđen u Rusiji zbog špijunaže za Britance

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe, koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6.

Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmjene špijuna sa SAD-om, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska sigurnosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo raditi za britanske tajne službe dok je 90-ih služio u vojsci te da im je prenosio informacije klasificirane kao državne tajne, prenijele su agencije.

Skripalj je nakon uhićenja u Moskvi 2004. priznao da ga je 1995. regrutirala britanska obavještajna služba, kao i da im je davao informacije o ruskim agentima u Europi, a da je zauzvrat dobio naknadu od 100.000 američkih dolara.

Izvor: Agencije