Britanska pomoć Saudijcima protiv Husija

Hammond: Doprinijet ćemo kako budemo mogli operaciji Saudijaca i Vijeća za saradnju u Zaljevu, ali nećemo učestvovati u nekoj vojnoj akciji (Reuters)

Velika Britanija će pružiti tehničku pomoć Saudijskoj Arabiji u njenoj intervenciji u Jemenu u okviru bliskih vojnih veza između dvije države, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond, prenose agencije.

Obrativši se novinarima u Washingtonu, Hammond je precizirao kako je u ponedjeljak bio u Rijadu i kako njegova država podržava operaciju koalicije koju vodi sunitska monarhija protiv šiitskih pobunjenika Husija u Jemenu.

„Doprinijet ćemo kako budemo mogli operaciji Saudijaca i Vijeća za saradnju u Zaljevu, ali nećemo učestvovati u nekoj vojnoj akciji“, precizirao je on.

Na pitanje o kakvoj se pomoći radi, šef britanske diplomatije je odgovorio:

„Političkoj, naravno, logističkoj i tehničkoj. Velika Britanija ima jake veze sa saudijskom avijacijom. Mi obučavamo pilote ove vojske čiji je veliki dio opremljen britanskim avionima Tornado i Typhoon, s britanskom municijom“, kazao je.

“Legitimna operacija”

Saudijska Arabija je u srijedu navečer započela zračne udare na pobunjene Husije u Jemenu koji osporavaju vlast predsjednika Abda Rabe Mansura Hadija.

Sunitske države optužuju Husije, pripadnike šiitske manjine, da pokušavaju uz podršku Irana svrgnuti jemensku vladu.

Hammond je objasnio da Velika Britanija samo djelimično dijeli ovakav stav.

„Britanski stav se globalno pridružuje američkom. Podržavamo saudijsku operaciju jer je to legitimna operacija koja se izvodi u ime legitimne jemenske vlade“, kazao je on, dodavši:

„Iranci podržavaju Husije.“

Izvor: Agencije