Britanska premijerka dobila podršku konzervativaca

Dolazak Therese May na sastanak popratili su uzvici dobrodošlice (EPA)

Britanska premijerka Theresa May dobila je podršku svoje Konzervativne stranke na sastanku u Parlamentu, preusmjerivši pažnju sa priča o njenoj smjeni zbog strategije za Brexit.

Ona je zatražila da se obrati moćnom “Odboru 1922” svoje podijeljene stranke u jeku upornih kritika unutar stranke, koje su izazvale pad britanske funte.

Međutim, njen dolazak na sastanak popratili su uzvici dobrodošlice, a oni koji su čuli njen govor rekli su da je dobro prošao i da stranka stoji iza nje.

“Ona je briljantno ujedinila stranku… “, rekao je jedan zastupnik koji je prisustvovao sastanku.

Drugi je kazao: “Bio je dobar sastanak… Većina stranke želi se ujediniti, jer su rizici preveliki.”

Sporni trgovinski odnosi

Samo pet mjeseci prije planiranog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije 29. marta, pregovori o Brexitu su stali zbog neslaganja oko pitanja granice na irskom otoku, odnosno zaštitnog mehanizma koji bi osigurao da se neće vratiti tvrda granica ako se na vrjeme ne dogovore budući trgovinski odnosi dvije strane.

Mnogi poslovni čelnici i ulagači strahuju da bi politika mogla uništiti sporazum i gurnuti petu po veličini svjetsku ekonomiju u Brexit  bez dogovora, što bi, kako kažu, prestrašilo tržišta i naškodilo trgovini.

Na prošlosedmičnom summitu EU-a May ponovo nije uspjela dogovoriti sporazum, a njeno signaliziranje mogućeg produženja tranzicijskog razdoblja nakon Brexita, što bi Veliku Britaniju zadržalo pod upravom EU-a bez prava glasa kako bi se razriješila pat pozicija, razljutila je i najtvrđe zagovornike Brexita i proevropske zastupnike.

Anketa Ipsos MORI-ja pokazala je da rekordnih 78 posto birača ne vjeruje da će May postići dobar dogovor s Briselom, u usporedbi sa 70 posto u septembru.

“Ali, javnost ne svaljuje svu krivnju na nju, a nema ni puno dokaza da bi imali puno više povjerenja u nekog drugog”, rekao je Gideon Skinner, čelnik za politička istraživanja u Ipsos MORI-u.

Strah od Laburističke stranke

Mnogi zastupnici Konzervativne stranke oprezni su u pogledu rušenja premijerke uoči najvažnijeg britanskog političkog i ekonomskog poteza od Drugog svjetskog rata.

Mnogi, također, strahuju da bi izbori mogli dovesti na vlast opozicionu Laburističku stranku.

Još od kako je njena stranka izgubila većinu u parlamentu na izborima 2017. godine, May je suočena s pričama o svojoj smjeni.

Glasanje o nepovjerenju britanskoj premijerki bit će pokrenuto ako 48 konzervativnih zastupnika predsjedniku “Odbora 1922” uputi pisma u kojima traže takvo izjašnjavanje.

Nije javno objavljeno koliko je takvih pisama primio predsjednik ovog odbora.

List The Sunday Times je objavio da je za sada poslano 46 pisama, a politički urednik BBC-a izjavio je u ponedjeljak da još nije dostignuta brojka 48.

Izvor: Agencije