Britanska vlada: Bomba kriva za pad ruskog aviona

London je objavio da ima nove informacije koje navode na tezu prema kojoj je bomba prouzrokovala pad ruskog aviona (EPA)

Irska avijacija tražila je u srijedu navečer od svojih aviokompanija da više ne lete iznad Sinaja, dok je britanska vlada objavila nove informacije koje izazivaju strahovanja da je bomba kriva za pad ruskog aviona u subotu.

Irske vlasti traže od tamošnjih aviokompanija da obustave letove prema aerodromu u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh i da više ne nadlijeću egipatski Sinaj do novog naloga.

“Danas smo poduzeli mjere opreza nakon ranijih informacija Velike Britanije”, navedeno je u saopštenju irske avijacije.

Sigurnosne mjere

London je objavio da ima nove informacije koje navode na tezu prema kojoj je bomba prouzrokovala pad ruskog aviona u subotu u kojem je poginulo 224 ljudi.

Britanska vlada je obustavila letove iz Sharm el-Sheikha u Veliku Britaniju, dok britanski stručnjaci ne zaključe jesu li potrebne dodatne sigurnosne mjere.

Avion ruske aviokompanije Kogalimavija, na letu od Sharm el-Sheika do Sankt Peterburga, srušio se 23 minute nakon polijetanja, blizu stotinu kilometara od Arisha u Sjevernom Sinaju.

Većina putnika bili su ruski turisti.

Iz ruske aviokompanije je saopćeno da se avion, koji je bio u “odličnom tehničkom stanju”, srušio uslijed “vanjskog djelovanja” i da nije bilo nikakve tehničke ili ljudske greške.

Ruski mediji su javili da su se nekoliko trenutaka uoči pada ruskog aviona u Egiptu čuli neobični zvuci.

Izvor: Agencije