Britanska vlada spremna na Brexit bez sporazuma

May je trebala dobiti više vremena da ispuni očekivanja zastupnika u vezi s granicom na irskom otoku (EPA)

Britanska vlada spremna je napustiti Europsku uniju bez sporazuma o razlazu u slučaju da Parlament ne glasa za plan o Brexitu premijerke Therese May, izjavila je Andrea Leadsom, čelnica kluba vladajućih zastupnika u Donjem domu.

“U biti, to je ono što će se dogoditi ako ne glasamo za sporazum. Naša zakonska pozicija u tom slučaju bit će da odemo bez sporazuma”, rekla je Leadsom, a prenosi Reuters.

“Ljudi govore da produljimo provedbu Članka 50. [Lisabonskog ugovora], ali ja sam imala dva javna sastanka u svojoj izbornoj jedinici i kod ljudi, bez obzira na to jesu li glasali za ostanak ili odlazak, vlada stav da nastavimo s time”, kazala je Leadsom.

Strategija premijerke May doživjela je u četvrtak posljednji poraz u Parlamentu, dodatno podrivajući njezino obećanje čelnicima EU-a da će sporazum biti odobren pruže li joj ustupke, prenosi Reuters.

Varadkar: Ne želimo da zastoj traje mjesecima

Oglasio se i irski premijer Leo Varadkar, koji kaže kako je “moguće da će Velika Britanija zatražiti produljenje roka za izlazak iz EU-a poslije 29. ožujka”.

Ipak, dodaje, to nije i neizbježno.

“Mislim da nije neizbježno, ali je svakako moguće. Ako dođe do odgode, mora biti sa svrhom, mora biti u cilju osiguranja i ratifikacije sporazuma”, rekao je Varadkar novinarima.

Prema njegovim riječima, “nitko ne želi da zastoj traje mjesecima i mjesecima”.

Jedno od glavnih spornih pitanja u pregovorima Velike Britanije i EU-a o Brexitu jest granica između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske.

Negativan utjecaj na povjerenje čelnika EU-a

Prethodno su britanski zastupnici s 303 glasa “protiv” i 258 glasova “za” odbacili glavni prijedlog kojim se tražila podrška premijerki May za njezin plan izmjena sporazuma s Bruxellesom.

Tim je prijedlogom May trebala dobiti više vremena da ispuni očekivanja zastupnika u vezi sa zaštitnim mehanizmom za granicu na irskom otoku.

Oni smatraju da bi zbog tog mehanizma, najspornije točke sporazuma s Bruxellesom, Velika Britanija ostala previše vezana uz EU na neodređen rok ili da bi Sjeverna Irska bila odvojena od matične zemlje.

Iako vlada ne mora mijenjati taktiku zbog te odluke, ona će negativno utjecati na povjerenje europskih čelnika da će May osigurati podršku za izmijenjeni dogovor.

Duboke podjele u Parlamentu

Posljednji razvoj događaja u dvije godine dugim pregovorima o izlasku iz EU-a pokazatelj je dubokih podjela u britanskom parlamentu o tome kako i treba li uopće Velika Britanija napustiti europski savez, što je najveća politička i trgovinska promjena za tu državu u posljednjih 40 godina.

Glasovanjem u četvrtak povećana je mogućnost da će Britanci izaći iz EU-a bez dogovora, što je scenarij od kojeg strahuju mnoge tvrtke, ali i da će Brexit biti odgođen ili čak i da će se odustati od njega.

Ključan datum za vladu jest 27. veljače, kad je May obećala novi krug glasovanja.

Zastupnici koji najavljuju da će od vlade zatražiti odgađanje Brexita otkrili su da će tada krenuti u ofenzivu.

Neki konzervativni zastupnici i većina oporbenih optužuju premijerku da vremenski gura Veliku Britaniju prema rubu kako bi uoči dana izlaska primorala Parlament da bira između njezina plana i kaotičnog napuštanja EU-a bez sporazuma.

Izvor: Agencije