Britanska vlada za to da parlament može odbaciti nepopularni ‘backstop’

U pregovorima između britanskih i evropskih dužnosnika i dalje nema pomaka (Ilustracija)

Britanska vlada objavila je da će podržati izmjenu svog plana za Brexit koji parlamentu daje priliku da glasa protiv aktivacije nepopularnog backstopa (irskog zaštitnog mehanizma) osmišljenog kako bi se izbjegla tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.

Britanski parlament raspravlja o tome treba li odobriti sporazum o Brexitu između premijerke Therese May i EU-a, ključnoj odluci koja bi postupak izlaza mogla pretvoriti u haos ako se dogovor odbije.

Ministar za Brexit Stephen Barclay rekao je da će vlada poduprijeti predloženu izmjenu koja zastupnicima daje veću ulogu u kasnijim fazama razdruživanja.

Sačuvati režim slobodne trgovine

Bude li prihvaćena na glasanju zakazanom za 15. januar, izmjena će značiti da parlament može odbiti backstop, dio sporazuma s EU-om koji bi sačuvao režim slobodne trgovine između Irske i Sjeverne Irske ako Britanija i Unija do decembra 2020. ne usaglase opšti trgovinski sporazum.

Protiv backstopa su euroskeptici i sjevernoirska stranka koja podupire May, smatrajući da se radi o zamci kako bi zemlja ostala pod uticajem EU-a ili kako bi se zabio klin između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako bi izmjena dala na važnosti parlamentu, ona ne bi ukinula međunarodnu obavezu Britanije da izbjegne tvrdu granicu u Sjevernoj Irskoj.

Kao takva, izmjena ima uglavnom politički značaj, dajući Britaniji jasan mandat da traži alternativne dogovore za backstop, kao što su tehnološka carinska rješenja.

Izvor: Agencije