Britanska zastupnica preminula nakon napada

Zastupnica laburista Jo Cox napadnuta je tokom razgovora s biračima nedaleko Leedsa (Reuters)

Britanska zastupnica Jo Cox preminula je, nakon što ju je nožem i pištoljem napao muškarac u njezinoj izbornoj jedinici na sjeveru Engleske.

Zbog tog ubojstva kampanja oko referenduma o izlasku ili ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji privremeno je prekinuta.

Mediji izvještavaju kako je 41-godišnja Cox, zastupnica laburista, napadnuta tijekom razgovora s biračima u Birstallu blizu Leedsa.

Policija West Yorkshirea izvještava kako su uhitili muškarca u pedesetim godinama te da je žrtva imala teške ozljede.

Britanski mediji su objavili kako je Cox prevezena helikopterom u obližnju bolnicu.

Al Jazeerin reporter Barnaby Phillips javio je ranije kako je Cox bila u kritičnom stanju. “Svjedoci prenose da je nakon ranjavanja helikopterom prebačena u jednu bolnicu u Leedsu”, javio je Phillips.

Intervenirala u tuči

Jedan svjedok rekao je kako je Cox intervenirala u tučnjavi između dva muškaraca, od kojih je jedan izvukao pištolj i dvaput zapucao.

Mediji prenose tvrdnje svjedoka po kojima je napadač na Cox uzvikivao “Prvo Britanija”, što je ime ekstremno desne stranke koja se na svojim internet stranicama opisuje kao “patriotska stranka i ulična organizacija za samoobranu”.

Jo Cox, rođena na sjeveru Engleske, završila je sveučilište Cambridge te radila kao humanitarka prije no što je postala zastupnica laburista za okruge Batley i Spen u 2015. godini.

Poznata po svom radu na ženskim pitanjima, Cox je surađivala s nekoliko humanitarnih organizacija.

Britanski zastupnici trenutno nisu u Parlamentu zbog referenduma o sudbini Velike Britanije u Europskoj uniji, koji se treba održati idući tjedan.

Obustavljene aktivnosti u kampanji

Rivalski tabori oko referenduma objavili su kako obustavljaju svoje aktivnosti.

Premijer David Cameron najavio je kako će otkazati svoj posjet Gibraltaru, britanskom teritoriju na južnoj strani Španjolske.

Ne zna se kako će ovaj zločin utjecati na referendum.

“Dok ne postane jasnije tko je odgovoran za ovo i koji su bili njihovi motivi treba zaustaviti kampanju, iako strana koja podržava ostanak to vjerojatno ne želi”, rekao je John Curtice, profesor politike na sveučilištu u Strathclydeu.

Ankete uoči referenduma pokazuju da pobornici ostanka zaostaju za zastupnicima Brexita, odnosno izlaska Britanije iz EU.

Vrijednost britanske valute narasla je u odnosu na dolar nakon vijesti o napadu zbog špekulacija investitora da će smrt zastupnice povećati podršku kampanji za britanski ostanak u EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije