Britanske snage napuštaju Afganistan

Ministar odbrane Phillip Hammond je rekao će se povlačenje u 2013. godini odvijati u hiljadama, ali da to ipak neće biti većina preostalih trupa (Getty Images)

Velika Britanija planira povući hiljade vojnika iz Afganistana sljedeće godine, izjavio je ministar odbrane Philip Hammond.

Više od 430 britanskih vojnika poginulo je u Afganistanu od početka međunarodne intervencije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država 2001. godine, ali Afganistan još nije stabilan, a nasilje je na visokom nivou.

Istovremeno, odnosi između stranih vojnika, s jedne strane i afganistanskih trupa i civila, s druge, sve su lošiji.

Blizu 500 britanskih vojnika bit će povučeno iz Afganistana do kraja ove godine, a u zemlji će ih ostati još blizu 9.000.

Hammond je rekao da će se povlačenje u 2013. godini odvijati “u hiljadama”, ali da to, ipak, neće biti većina preostalih trupa.

Planirano je da sve britanske borbene jedinice napuste Afganistan do kraja 2014. godine.

Britanski budžet za odbranu je pod pritiskom, što je slučaj i s ostalim članicama NATO-a.

Ministarstvo odbrane zbog toga reže troškove smanjenjem broja vojnika i programa za razvoj vojne opreme.

Uhapšeni marinci

Pet pripadnika elitne britanske Kraljevske mornarice optuženo je za ubistvo poslije svađe sa jednim pobunjenikom 2011. godine u Afganistanu, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Britanska vojna policija je u četvrtak uhapsila sedam marinaca zbog sumnje da su počinili ubistvo u vezi s tim incidentom.

Kasnije su uhapšena još dva marinca, jedan u petak, a drugi u subotu, što znači da je uhapšeno ukupno devet pripadnika mornarice, ali su, u međuvremenu, četiri puštena na slobodu i nisu optužena.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane je kazao da je pet marinaca optuženo za ubistvo i da će ostati u pritvoru, prenosi AFP.

U međuvremenu su britanski mediji javili da su marinci uhapšeni kada je policija na laptopu jednog pripadnika mornarice pronašla sumnjivi snimak.

Vjeruje se da su ovo prva hapšenja britanskih vojnika zbog sumnje da su počinili takav zločin od početka rata u Afganistanu.

Kraljevski marinci ili “zelene beretke” formirani su 1755. godine kao mornarička pješadija Kraljevske mornarice i ubrajaju se među najveće vojne profesionalce u svijetu.

Izvor: Agencije